Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

King Kong (1933)

King Kong (1933)




Των: Merian C. Cooper και Ernest B. Schoedsack
Παίζουν: Fay Wray, Robert Armstrong, Bruce Cabot, Frank Reicher, Sam Hardy


Μετά τα δύο θρυλικά τέρατα της χρυσής δεκαετίας του 30 του φανταστικού κινηματογράφου, Δράκουλας και Φρανκενστάιν, εμφανίζεται και ο τεράστιος πίθηκος King Kong.
Ακολούθησαν δύο remakes το 1976 και 2005. Το τελευταίο ήταν πολύ κοντά στο πρωτότυπο και σίγουρα πολύ εντυπωσιακό με τα εφέ του. Θα ήταν όμως μεγάλο λάθος να συγκρίνουμε το πρώτο του 33, με το τελευταίο το 2005. Πρόκειται για ανόμοια πράγματα. Ένα έργο τέχνης κρίνεται σε συνδυασμό με τον τόπο και τον χρόνο της δημιουργίας του. Συνηθίζω πάντα στα εξώφυλλα των DVD μου να γράφω με μαρκαδόρο το έτος δημιουργίας της ταινίας. Έτσι έχω διαφορετικά κριτήρια για ταινία του 90 και άλλα για μια του 50. Δεν υποτιμώ την σημερινή ψηφιακή τεχνολογία αφού κι εγώ αποτελώ - λόγο επαγγέλματος - μέρος της. Την απολαμβάνω αλλά δεν εντυπωσιάζομαι όταν γνωρίζω από πρώτο χέρι το τι μπορεί να κάνει η ψηφιακή γόμα και ο ψηφιακός μαρκαδόρος.
Ας μεταφερθούμε όμως στην δεκαετία του 30 και ας θαυμάσουμε το πώς κατόρθωσαν οι τότε δημιουργοί με τα πενιχρά τεχνολογικά μέσα, να μας δείξου το γιγαντιαίο πίθηκο σκαρφαλωμένο στη στέγη του Empire State Building, έχοντα στη χούφτα του μια κοπελίτσα που σπαρταράει. Γενικά η ταινία θεωρείται το πρώτο blockbuster ειδικών εφέ στην ιστορία του σινεμά.
Ο μύθος είναι ακριβός ο ίδιος με αυτόν της τελευταίας ταινίας και το βαθύτερό του νόημα είναι το δράμα της ανεκπλήρωτης αγάπης. Μερικοί του έδωσαν τον εναλλακτικό τίτλο: Πεθαίνοντας από αγάπη.
Θα ήταν άδικο να κατηγορούμε μόνο τα σύγχρονα έργα για σπλάτερ τη στιγμή που ο πρώτος King Kong μας δείχνει το τρομερό πίθηκο να μασουλάει και να καταβροχθίζει ανθρώπους, άλλους δε τους ποδοπατάει και τους λιώνει σαν αποτσίγαρα. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στις τελευταίες ομώνυμες ταινίες.
Εκτός από το εντυπωσιακό τέρας, στην ταινία δεσπόζει η παρουσία της πρωταγωνίστριας Fay Wray. Είναι πολύ γλυκιά και ανθρώπινη και απορώ πως δεν έκανε περισσότερες επιτυχίες παρ’ όλες τις αμέτρητες ταινίες στις οποίες συμμετείχε. Την έχω δει και στην ταινία . Mystery of the Wax Museum της ίδιας χρονιάς (1933). Για σκεφτείτε ότι μόνο το 1933 συμμετείχε σε 11 ταινίες!
Μας εγκατέλειψε πλήρης ημερών το 2004 σε ηλικία 97 ετών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου