Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Carnival of Souls (1962)

Carnival of Souls (1962)

Εναλλακτικός τίτλος:
Πως το ταλέντο κερδίζει το budget

Σκηνοθεσία: Herk Harvey

Σενάριο: John Clifford, Herk Harvey

Είδος: Fantasy, Horror

Διάρκεια: 01:18

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Candace Hilligoss: Mary Henry

Frances Feist: Mrs. Thomas - Landlady

Sidney Berger: John Linden

Art Ellison: Minister

Stan Levitt: Dr. Samuels

 Αν ακούτε και χρησιμοποιείτε τον όρο: "Ταινία ατμόσφαιρας" και δεν έχετε συνειδητοποιήσει απόλυτα τι σημαίνει αυτό, είναι ευκαιρία να το μάθετε βλέποντας την ταινία αυτή.
Σαν το παλιό καλό κρασί, όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο και πιο πολύ αναγνωρίζεται η αξία της. Μία ταινία που ξεκίνησε ως B-Movie με τον αστείο προϋπολογισμό των 30.000$, έμελε να γίνει οδηγός για πολλές εμπορικές ταινίες, η οποίες φιλοδόξησαν να είναι ταινίες ατμόσφαιρας, μπορεί να σημείωσαν εισπρακτική επιτυχία λόγο marketing και συμμετοχής γνωστών ονομάτων, αλλά ελάχιστα ή καθόλου δεν τα κατάφεραν να πλησιάσουν την ταινία αυτή.
Να αναφέρω την γνωστή ταινία «Η 6η αίσθηση», η οποία παρά το βαρύ όνομα του Μπρους Γουίλι, όσο και να ψάξετε, ατμόσφαιρα δεν θα βρείτε. Είναι ο πολύχρωμος νάνος, έναντι του ασπρόμαυρου γίγαντα.
Οι βασικοί συντελεστές της ταινίας πολύ άτυχοι. Διάττοντες αστέρες κυριολεκτικά, ήλθαν από το πουθενά; και χάθηκαν στο πουθενά!
Ο σκηνοθέτης Herk Harvey που είχε ασχοληθεί μέχρι τότε με ταινίες εκπαιδευτικού περιεχομένου, έκανε την πρώτη του και τελευταία ταινία μεγάλου μήκους και μετά τίποτα.
  
Η όμορφη αλλά απόμακρη ξανθιά Candace Hilligoss έπαιξε πρώτη φορά πρωταγωνιστικό ρόλο και μετά χάθηκε.

 Μα και η ταινία δεν είχε και την καλλίτερη αντιμετώπιση όταν πρωτοβγήκε. Λόγο προκατάληψης με την θεματολογία, παραδόθηκε σε μη σοβαρούς διανομείς που τροφοδοτούσαν τα drive–in. Τα σινεμά αυτά για να μεγαλώσουν τον αριθμό των παραστάσεών τους, πετσόκοβαν την ταινία όπως-όπως. Αποτέλεσμα ήταν να κυκλοφορήσουν Βιντεοκασέτες με διάφορες εκδοχές του έργου. Θύμα αυτής της κατάστασης υπήρξα κι εγώ που έχοντας στην κατοχή μου dvd προερχόμενο από τέτοια βιντεοκασέτα, προσφορά περιοδικού, νόμιζα ότι αυτό ήταν όλο. Όχι πως αυτή η έκδοση δεν μου άρεσε, αλλά νόμιζα ότι μου άρεσε λόγο ιδιορρυθμίας.
Πρόσφατα που το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ δημοσίευσε λίστα με τις 200 καλλίτερες ταινίες όλον των εποχών, περιέλαβε και την ταινία αυτή. Έγινε χαμός γιατί πολλοί ούτε που την είχανε ακούσει. Για να διευκολύνω την κατάσταση έκανα .rip τους υπότιτλους από το dvd, και τους ανέβασα στο internet.
Έλαβα πολλά e–mail με απορίες και διαμαρτυρίες για το ότι οι υπότιτλοι δεν συγχρονίζονταν με καμία έκδοση της ταινίας. Όταν το έψαξα είδα ότι είχαν δίκιο, διότι από το δικό μου το dvd έλειπαν περί τα 20 λεπτά! Υστερούσα όχι μόνο σε ποιότητα, άλλα αλλοιωνόταν και το νόημα.
Έκατσα λοιπόν με την δέουσα προσοχή και σεβασμό που ταιριάζει σε μια τέτοια κορυφαία ταινία και έφτιαξα τους υπότιτλου από την αρχή. 


Προτροπή. Ακόμα κι αν δεν συμπαθείτε ή φοβόσαστε τέτοια κατηγορία ταινιών, κάντε κουράγιο, ανάψτε όλα τα φώτα, πάρτε αγκαλιά την αγάπη σας και δείτε την. Μπορεί να φοβηθείτε, να τρομάξετε, αλλά δεν θα αηδιάσετε και θα την ευχαριστηθείτε.








1 σχόλιο:

  1. Θέμης Λιβεριάδης10 Ιουλίου 2021 στις 4:11 π.μ.

    Καταρχήν συγχαρητήρια για τις σπάνιες επιλογές σας. Μήπως μπορείτε να μου υποδείξετε 2 ταινίες με ελληνικούς υπότιτλους που ψάχνω από πολύ καιρό χωρίς αποτέλεσμα : 1/ Ο συμβιβασμός ( The arrangement ) του Καζάν με τον Κερκ Ντάγκλας κσι 2/ Το "O.K Coral" ( western με τον ελληνικό τίτλο "Αίμα στον πράσινο βάλτο" ),πάλι με τον Κ. Ντάγκλας ? Το e-mail μου είναι info@liveriadis.gr ( www.liveriadis.gr > Αρχική ). Θα σου ήμουν υποχρεωμένος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή