Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

VILLAGE OF THE DAMNED 1960

VILLAGE OF THE DAMNED 1960

Η Πόλις Των Καταραμένων



Σκηνοθεσία: Wolf Rilla

Σενάριο: Stirling Silliphant, Wolf Rilla, Ronald Kinnoch

Είδος: Horror ΔΕ 60, Sci-Fi

Διάρκεια: 1h 17m

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

George Sanders: Gordon Zellaby

Barbara Shelley: Anthea Zellaby

Michael Gwynn: Major Alan Bernard

Laurence Naismith: Doctor Willers

John Phillips: General Leighton

Richard Vernon: Sir Edgar Hargraves

Jenny Laird: Mrs. Harrington

Thomas Heathcote: James Pawle

 

Το Village of the Damned είναι μια βρετανική ταινία τρόμου επιστημονικής φαντασίας του 1960 του Αγγλογερμανού σκηνοθέτη Wolf Rilla . Η ταινία είναι προσαρμοσμένη από το μυθιστόρημα The Midwich Cuckoos (1957) του John Wyndham. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του καθηγητή Gordon Zellaby έπαιξε ο George Sanders.

Ακολούθησε μια συνέχεια, Children of the Damned (1964), όπως και ένα remake, που ονομάζεται επίσης Village of the Damned (1995).

Οι κάτοικοι του βρετανικού χωριού Midwich πέφτουν ξαφνικά αναίσθητοι, όπως και όποιος μπαίνει στο χωριό. Ο στρατός δημιουργεί έναν κλοιό γύρω από τη Midwich και στέλνει έναν άνδρα που φοράει μάσκα αερίου, αλλά και αυτός πέφτει αναίσθητος και τραβιέται πίσω με σχοινί. Ο άνδρας ξυπνά και αναφέρει ότι βίωσε μια αίσθηση κρύου λίγο πριν λιποθυμήσει. Γίνεται επικοινωνία με τον πιλότο ενός στρατιωτικού αεροπλάνου αναγνώρισης και ζητείται να διερευνήσει. Όταν πετάει κάτω από τα 5.000 πόδια, χάνει τις αισθήσεις του και το αεροπλάνο συντρίβεται. Μια ζώνη αποκλεισμού πέντε μιλίων γύρω από το χωριό έχει καθιερωθεί για όλα τα αεροσκάφη. Μετά από περίπου τέσσερις ώρες, οι χωρικοί ανακτούν τις αισθήσεις τους και όλοι είναι προφανώς ανεπηρέαστοι.

Δύο μήνες αργότερα, όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια σε αναπαραγωγική ηλικία στην πληγείσα περιοχή ανακαλύπτονται ότι είναι έγκυες, πυροδοτώντας πολλές κατηγορίες τόσο για απιστία όσο και για εξωσυζυγικό σεξ . Οι κατηγορίες ξεθωριάζουν καθώς ανακαλύπτεται ο εξαιρετικός χαρακτήρας των κυήσεων, με έμβρυα επτά μηνών να εμφανίζονται μετά από μόλις πέντε μήνες. Όλες οι γυναίκες γεννούν την ίδια μέρα. Τα παιδιά τους έχουν μια ασυνήθιστη εμφάνιση, συμπεριλαμβανομένων των «σύλληψης» των ματιών, της περίεργης κατασκευής και του χρώματος των μαλλιών του τριχωτού της κεφαλής (ξανθό πλατινένιο) και ασυνήθιστα στενά νύχια. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς, γίνεται σαφές ότι έχουν επίσης έναν ισχυρό τηλεπαθητικό δεσμό μεταξύ τους. Μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους σε μεγάλες αποστάσεις και καθώς μαθαίνει κάποιος κάτι, το ίδιο κάνουν και οι άλλοι.

Τρία χρόνια αργότερα, ο καθηγητής Gordon Zellaby (Sanders), του οποίου η σύζυγος Anthea (Shelley) γέννησε ένα από τα παιδιά, παρευρίσκεται σε μια συνάντηση με τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών για να συζητήσουν τα παιδιά. Εκεί μαθαίνει ότι η Midwich δεν ήταν το μόνο μέρος που επηρεάστηκε. Οι επακόλουθες έρευνες έχουν αποκαλύψει παρόμοια φαινόμενα σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Στην ηλικία των τριών, τα παιδιά είναι πρόωρα , σωματικά και ψυχικά ισοδύναμα με τα παιδιά τέσσερις φορές την ηλικία τους. Η συμπεριφορά τους έχει γίνει ακόμα πιο ασυνήθιστη και εντυπωσιακή. Ντύνονται άψογα, περπατούν πάντα σαν ομάδα, μιλούν ενήλικα και συμπεριφέρονται ώριμα, αλλά δεν δείχνουν συνείδηση ​​ή αγάπη και δείχνουν ψυχρότητα στους άλλους, με αποτέλεσμα οι χωρικοί να φοβούνται και να τους απωθούν.

Τα παιδιά αρχίζουν να επιδεικνύουν τη δύναμη να διαβάζουν μυαλά και να αναγκάζουν τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα παρά τη θέλησή τους. Υπήρξαν αρκετοί θάνατοι χωρικών από τη γέννηση των παιδιών, πολλοί από τους οποίους θεωρούνται ασυνήθιστοι και ορισμένοι πολίτες πιστεύουν ότι τα παιδιά ευθύνονται. Αυτό επιβεβαιώνεται όταν τα παιδιά φαίνονται να σκοτώνουν έναν άνδρα βάζοντάς τον να τρακάρει το αυτοκίνητό του σε τοίχο και πάλι όταν αναγκάζουν τον ύποπτο αδελφό του να αυτοπυροβοληθεί.

Ο Zellaby, του οποίου ο "γιος" David είναι ένα από τα παιδιά, στην αρχή είναι πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί τους, προσπαθώντας να τους διδάξει ελπίζοντας να μάθει περισσότερα για αυτά. Τα παιδιά τοποθετούνται σε ξεχωριστό κτίριο όπου θα μάθουν και θα ζήσουν. Ενώ τα παιδιά συνεχίζουν να ασκούν τη θέλησή τους, ο Zellaby πληροφορείται ότι η σοβιετική κυβέρνηση έχει εκτοξεύσει ένα πυρηνικό βλήμα και κατέστρεψε το ρωσικό χωριό που ήταν η μόνη άλλη τοποθεσία στη Γη όπου ζούσαν ακόμα μεταλλαγμένα παιδιά.

Ο Zellaby συγκρίνει την αντίσταση των παιδιών στο συλλογισμό με έναν τοίχο από τούβλα και χρησιμοποιεί αυτό το μοτίβο ως αυτοπροστασία ενάντια στο διάβασμα του μυαλού τους, αφού του γίνει σαφής η απάνθρωπη φύση των παιδιών. Παίρνει μια κρυφή ωρολογιακή βόμβα σε μια συνεδρία με τα παιδιά και προσπαθεί να εμποδίσει την επίγνωσή τους για τη βόμβα οπτικοποιώντας έναν τοίχο από τούβλα. Ο Ντέιβιντ σκανάρει το μυαλό του, δείχνοντας ένα συναίσθημα (έκπληξη) για πρώτη φορά. Τα παιδιά καταφέρνουν τελικά να γκρεμίσουν τον πνευματικό τοίχο του Zellaby και να ανακαλύψουν την αλήθεια μόλις μια στιγμή πριν εκραγεί η βόμβα, καταστρέφοντας το κτίριο στις φλόγες και σκοτώνοντας όλους στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένου του Zellaby. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου