Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Dr. Jekyll and Mr. Hyde 1941

Dr. Jekyll and Mr. Hyde 1941

Δρ. Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ


Σκηνοθεσία: Victor Fleming

Σενάριο: John Lee Mahin, Robert Louis Stevenson, Percy Heath

Είδος: Drama, horror ΔΕ 40, Sci-Fi

Διάρκεια: 1h 53m

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Spencer Tracy: Dr. Harry Jekyll / Mr. Hyde

Ingrid Bergman: Ivy Peterson

Lana Turner: Beatrix Emery

Donald Crisp: Sir Charles Emery

Ian Hunter: Dr. John Lanyon

Barton MacLane: Sam Higgins

C. Aubrey Smith: The Bishop

 

Το 1887 στο Λονδίνο, ο Δρ. Henry Jekyll εκτελεί ερευνητικά πειράματα σχετικά με τη δυνατότητα διαχωρισμού των καλών και των κακών πτυχών της ανθρώπινης φύσης. Ο Jekyll είναι ερωτευμένος με την Beatrix Emery, αλλά ο πατέρας της, ο Sir Charles, είναι δύσπιστος για τις ριζοσπαστικές ιδέες του Jekyll. Ο Τζέκιλ αναπτύσσει έναν ορό που επιχειρεί να χρησιμοποιήσει στον Σαμ Χίγκινς, έναν ασθενή που τρελάθηκε μετά από έκρηξη αερίου, αλλά το σχέδιο αποτυγχάνει όταν ο Τζέκιλ μαθαίνει ότι ο Σαμ πέθανε. Αντίθετα, ο Τζέκιλ παίρνει παρορμητικά τον ορό ο ίδιος και μεταμορφώνεται σε νοοτροπία και όψη σε ένα κακόβουλο alter ego. Ο Τζέκιλ παίρνει ένα αντίδοτο για να αντιστρέψει τα αποτελέσματα του ορού, αλλά όχι πριν βιώσει μια ακουστική ψευδαίσθηση στην οποία μια φωνή τον αποκαλεί: «Κύριε Χάιντ».

Η Beatrix φεύγει από την Αγγλία για ένα ταξίδι στο εξωτερικό με τον πατέρα της, ο οποίος ανησυχεί για τον έρωτα μεταξύ των δύο, αφήνοντας τον Jekyll μόνο. Όταν ο πατέρας της Beatrix παρατείνει το χρόνο της Marcia μακριά από το Λονδίνο, ο Jekyll συνεχίζει να πειραματίζεται με τον ορό, καταπίνοντας άλλη μια δόση. Στο alter ego του Mr. Hyde, μπαίνει σε μια αίθουσα μουσικής όπου εντοπίζει την ελκυστική μπάρμαϊδα Ivy Peterson, την οποία έσωσε από έναν επιθετικό στους δρόμους μερικές εβδομάδες πριν. Επειδή το πρόσωπο και ο τρόπος του παραμορφώνονται από το κακό που φέρνει ο ορός, η Ivy δεν τον αναγνωρίζει και τρομάζει όταν πλησιάζει το τραπέζι του. Ο Χάιντ υποκινεί κρυφά χάος στο μιούζικαλ, σκοντάφτεισ έναν άντρα, χτυπώντας έναν άλλον με μπαστούνι, χτυπώντας έναν άλλο στα μάτια, φέρνοντας τον έναν προστάτη εναντίον του άλλου μέχρι να ακολουθήσει ένας καυγάς, μετά τον οποίο ο Χάιντ πείθει τον ιδιοκτήτη ότι η Άιβι ήταν η αιτία του μπελά, και δωροδοκεί τον ιδιοκτήτη της αίθουσας για να την απολύσει. Ο Χάιντ παίρνει μαζί του την διστακτική Άιβι στο σπίτι και τη βιάζει στην άμαξα.

Ενώ η Beatrix ανησυχεί αφού δεν λαμβάνει αλληλογραφία, ο Hyde παρέχει στέγαση στην Ivy σε ένα διαμέρισμα, αν και ζει με τον φόβο της ψυχολογικής χειραγώγησης και της βίαιης συμπεριφοράς του Hyde. Όταν η φίλη της Ivy Marcia την επισκέπτεται η, η Marcia βλέπει μελανιές στην πλάτη της Ivy και υποπτεύεται ότι η Ivy κακοποιείται, αλλά πριν προλάβει να μάθει τι συμβαίνει εμφανίζεται ο Hyde και απειλεί τη Marcia, η οποία φεύγει βιαστικά. στη συνέχεια ο Hyde χλευάζει την Ivy ότι η Marcia είναι πιο όμορφη από την Ivy, και μπορεί να αφήσει την Ivy για να κυνηγήσει τη Marcia, προτού στη συνέχεια βασανίσει την Ivy αναγκάζοντάς την να τραγουδήσει παρά τη θέλησή της ως προοίμιο για τον βιασμό της.

Όταν μαθαίνει ότι η Beatrix έχει επιστρέψει στην Αγγλία, ο Jekyll ορκίζεται να μην ξαναπάρει τον ορό. Στέλνει στην Άιβι ένα ανώνυμο δώρο με χρήματα πριν καταστρέψει το κλειδί στην είσοδο του δρόμου του εργαστηρίου του, την είσοδο που χρησιμοποιούσε ενώ βρισκόταν υπό την επιρροή του Χάιντ. Αργότερα, η Ivy επισκέπτεται τον Jekyll ως ασθενής και τον αναγνωρίζει ως τον άνθρωπο που τη βοήθησε στο δρόμο. Όταν του δείχνει τα τραύματά της και συνειδητοποιεί τι της έχει κάνει ο Χάιντ, ο Τζέκιλ ντρέπεται.

Αργότερα το ίδιο βράδυ, καθώς ο Τζέκιλ επιχειρεί να συναντήσει την Μπέατριξ, η οποία έχει επιστρέψει στην Αγγλία, μεταμορφώνεται απροσδόκητα σε Χάιντ χωρίς να έχει πάρει τον ορό. Ο Χάιντ πηγαίνει στο διαμέρισμα της Άιβι και τη βρίσκει μεθυσμένη και γιορτάζει την ελευθερία της από αυτόν. Όταν ο Χάιντ επαναλαμβάνει φράσεις που της είπε ο Τζέκιλ, τρομοκρατείται και αρχίζει να ουρλιάζει, με αποτέλεσμα ο Χάιντ να την στραγγαλίζει μέχρι θανάτου. Ο Χάιντ φεύγει στο εργαστήριο, αλλά δεν μπορεί να μπει καθώς ο Τζέκιλ κατέστρεψε το κλειδί. Αντίθετα, ο Χάιντ επισκέπτεται τον Δρ Τζον Λάνιον, φίλο του Τζέκιλ. Ο Λάνιον του παρέχει το φάρμακο που λειτουργεί ως αντίδοτο και ο Χάιντ επιστρέφει στ ως Τζέκιλ, προς μεγάλη φρίκη του Λάνιον.

Ο Τζέκιλ εξομολογείται στον Λάνιον όλα όσα έχουν συμβεί και επισκέπτεται την Μπεάτριξ για να τερματίσουν τον αρραβώνα τους. Η Beatrix είναι αναστατωμένη από το περιστατικό και τρομοκρατείται όταν επιστρέφει μεταμορφωμένος ως Hyde. Η Beatrix ουρλιάζει πριν χάσει τις αισθήσεις της. Ο πατέρας της, ξεσηκωμένος από την κραυγή της Beatrix, μπαίνει στο δωμάτιο, για να τον σκοτώσει ο Hyde με το μπαστούνι του Jekyll. Ο Χάιντ φεύγει πίσω στο εργαστήριο και, μη μπορώντας να μπει από την πόρτα του δρόμου, περνάει τον μπάτλερ του Τζέκιλ, Πουλ. Εν τω μεταξύ, καθώς η αστυνομία ερευνά το σώμα του Σερ Τσαρλς, ο Λάνιον φτάνει και παρατηρεί ότι το μπαστούνι του Τζέκιλ ήταν το όπλο της δολοφονίας. Συνειδητοποιώντας ότι ο Τζέκιλ διέπραξε το έγκλημα ενώ βρισκόταν σε κατάσταση alter ego ως κύριος Χάιντ, ο Λάνιον πείθει την αστυνομία να τον συνοδεύσει στο σπίτι του Τζέκιλ.

Ο Λάνιον και οι αρχές φτάνουν στο σπίτι του Τζέκιλ λίγες στιγμές αφότου ο Χάιντ έχει καταπιεί το αντίδοτο και μετατράπηκε σε Τζέκιλ. Σπάζοντας την πόρτα του εργαστηρίου, και τον κατηγορούν για τη δολοφονία του Σερ Τσαρλς. Το ψυχολογικό άγχος της κατάστασης προκαλεί τον Τζέκιλ να επιστρέψει στον κύριο Χάιντ και γίνεται βίαιος. Ενώ προσπαθεί να πολεμήσει την αστυνομία, ο Hyde πυροβολείται από την αστυνομία. Καθώς πεθαίνει, η συμπεριφορά και η όψη του μεταμορφώνονται σιγά σιγά σε αυτό του Τζέκιλ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου