Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Son of Dracula 1943

Son of Dracula 1943

Ο γιος του Δράκουλα


Σκηνοθεσία: Robert Siodmak

Σενάριο: Eric Taylor, Curt Siodmak

Είδος: Fantasy, Horror ΔΕ 40, Romance

Διάρκεια: 1h 20m

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Lon Chaney Jr.: Count Dracula

Robert Paige: Frank Stanley

Louise Allbritton: Katherine Caldwell

Evelyn Ankers: Claire Caldwell

Frank Craven: Doctor Harry Brewster

J. Edward Bromberg: Professor Lazlo

Samuel S. Hinds: Judge Simmons

Adeline De Walt Reynolds: Madame Zimba

 

Μέχρι το 1943, η δεύτερη εμφάνιση των τεράτων της Universal είχε επιστρέψει με το τέρας του Φρανκενστάιν, τον Αόρατο Άνθρωπο και τη Μούμια, και έναν νέο θρύλο που γεννήθηκε με τη μορφή του Άνθρωπου Λύκου. Ο Lon Chaney Jnr. μέχρι στιγμής είχε ταλαιπωρυηθεί από το μακιγιάζ του Τζακ Πιρς σε τρεις από αυτούς τους ρόλους, αλλά υπήρχε ένας ακόμη σημαντικός χαρακτήρας που δεν είχε ακόμη επανεμφανιστεί. Ο Κόμης Δράκουλας. Δεν είχε δει το φως του φεγγαριού από τότε που είδαν το πτώμα του για λίγο στο DRACULA'S DAUGHTER του 1936, οπότε ήταν φυσικό, τουλάχιστον όσον αφορά τα box office business, ο Chaney να κληθεί να φορέσει τη μουχλιασμένη κάπα για την επιστροφή του.

Αυτό φέρνει τον Άρχοντα των Αθανάτων στους βάλτους της Λουιζιάνα με το δόλιο ψευδώνυμο «Κόμης Alucard». Περιμένει την άφιξή του μια Kay Caldwell (Louise Allbriton), μια από τις δύο κόρες ενός ντόπιου ιδιοκτήτη φυτείας, που δεν κρύβει την νοσηρή εμμονή της με τον αποκρυφισμό. Έχοντας γνωρίσει τον Ντρακ στη Βουδαπέστη, έχει από τότε μυστικές συμφωνίες μαζί του, εν αγνοία του φίλου της Φρανκ (Ρόμπερτ Πέιτζ). Αλλά τα σκοτεινά σχέδια του «Alucard» γίνονται πολύ ξεκάθαρα όταν ο πατέρας της Kay πεθαίνει μυστηριωδώς, αφήνοντας στην Kay τη φυτεία, και εκείνη παντρεύεται με τον κόμη, ώστε να τον καταστήσει κυρίαρχο πάνω στην περιουσία της. Αλλά μήπωςι η ίδια η Kay έχει στην πραγματικότητα μια άλλη κρυφή ατζέντα;

Το σενάριο της ιστορίας του SON OF DRACULA ήταν έργο του Γερμανού μετανάστη σεναριογράφου και συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Curt Siodmak, ο οποίος είχε αρχίσει να γράφει για τη Universal με το THE INVISIBLE MAN RETURNS (1940) και έκτοτε είχε γράψει το INVISIBLE AGENT (1942), The WOLF MAN ( 1941) και ο FRANKENSTEIN METES THE WOLF MAN (1943) για το στούντιο, μαζί με το κλασικό I WALKED WITH A ZOMBIE (1943) για την RKO. Αλλά ο λόγος που ο SON είναι πραγματικά τυχερός είναι ότι σε αυτή την περίσταση ο Κερτ έφερε μαζί του τον αδερφό του σκηνοθέτη, Ρόμπερτ Σιόντμακ, ο οποίος σύντομα θα γινόταν στην Α-λίστα ως ένας από τους καλύτερους και πιο παραγωγικούς σκηνοθέτες στο είδος του φιλμ νουάρ.

Η γενική γεύση της ταινίας μπορεί να είναι κιτς και αναμφισβήτητα το «Β», αλλά οι ερμηνείες είναι αρκετά καλές για να συνεχίσουν τη δράση. Η Louise Allbritton είναι τέλεια για τον ρόλο της Kay, και παρά τη μακρά καριέρα στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, παραμένει αναμφίβολα η πιο γνωστή της δουλειά. Ο Robert Paige είναι κατάλληλα απελπισμένος ως ο απορριφθείς εραστής της και, αργότερα, συνεργός της, και η Evelyn Ankers, η οποία έπαιξε επίσης δίπλα στον Chaney στο THE WOLF MAN and THE GHOST OF FRANKENSTEIN (1942), παρέχει μια τέλεια αντίστιξη ως η πιο «ευθεία» αδερφή της Kay. Ο ηθοποιός Frank Craven τρώει πολύ χρόνο στην οθόνη ως ο ενδιαφερόμενος Δρ. Μπρούστερ, σχηματίζοντας μια συνεργασία με έναν φθηνό Van Helsing με τη μορφή του καθηγητή Lazlo (J. Edward Bromberg).

Όσο για τον ίδιο τον Chaney, πρέπει να ειπωθεί για έναν αρκετά ευγενικό Δράκουλα, και η προφανής αμερικανική προφορά του είναι κάτι παραπάνω από ταραχώδης, αφού υποτίθεται ότι έχει έλθει από την Ουγγαρία. Είναι σαφές ότι απολαμβάνει τον ρόλο του, ακόμα κι αν είναι απλώς επειδή δεν χρειάστηκε να περάσει οκτώ ώρες σε μια καρέκλα μακιγιάζ. Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να φανταστούμε πόσο καλύτερη θα μπορούσε να ήταν η ταινία αν είχε σηματοδοτήσει την επιστροφή του Bela Lugosi στον ρόλο, κάτι που δυστυχώς δεν ήταν δυνατόν μέχρι να τον γνωρίσουν οι Ο ABBOTT και COSTELLO (1948). Εκείνη την εποχή ο Λουγκόζι ήταν απασχολημένος παίζοντας τον Κόμη σε όλο τον κόσμο εκτός από το όνομα «Armand Tesla» στο RETURN OF THE VAMPIRE (1943) της Κολούμπια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου