Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

La ragazza che sapeva troppo 1963

La ragazza che sapeva troppo 1963

Το Κορίτσι που Είδε τον Δολοφόνο

Σκηνοθεσία: Mario Bava

Σενάριο: Ennio De Concini, Sergio Corbucc, Eliana De Sabata

Είδος: Horror ΔΕ 60, Mystery, Thriller, Mario Bava

Διάρκεια: 1h 26m

Γλώσσα: Ιταλικά

Παίζουν:

John Saxon: Dr. Marcello Bassi

Letícia Román: Nora Davis / Nora Drowson (as Leticia Roman)

Valentina Cortese: Laura Craven-Torrani

Titti Tomaino: Inspector

Luigi Bonos: Albergo Stelletta

Milo Quesada: De Vico / Paccini

 

Η ταινία «The Evil Eye», (ιταλικά: La ragazza che sapeva troppo) είναι μια ιταλική ταινία giallo του 1963. Σε σκηνοθεσία του Ιταλού σκηνοθέτη Μάριο Μπάβα, στην ταινία πρωταγωνιστεί στον Τζον Σάξον ως τον Δρ Μαρτσέλο Μπάσι και τη Λετίσια Ρομάν ως Νόρα Ντέιβις. Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από μια νεαρή γυναίκα που ονομάζεται Νόρα, η οποία ταξιδεύει στη Ρώμη και γίνεται μάρτυρας ενός φόνου. Η αστυνομία και ο γιατρός Μπάσι δεν την πιστεύουν αφού δεν μπορεί να βρεθεί πτώμα. Ακολουθούν αρκετές ακόμη δολοφονίες, που συνδέονται με μια δεκαετή σειρά δολοφονιών θυμάτων που επιλέγονται με αλφαβητική σειρά.

Το κορίτσι που ήξερε πάρα πολύ θεωρείται η πρώτη ταινία giallo, ένα είδος ταινιών με ένα μείγμα από θρίλερ, σεξουαλική εκμετάλλευση και συμβάσεις τρόμου. Μια εναλλακτική περικοπή με τίτλο Evil Eye κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την American International Pictures. Αυτή η έκδοση περιλαμβάνει μια παρτιτούρα του Les Baxter, διαγράφει αρκετές σκηνές και προσθέτει άλλες που δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην κωμωδία σε σύγκριση με την ιταλική κυκλοφορία.

Στις διακοπές, η Nora Davis (Letícia Román) φτάνει με αεροπλάνο στη Ρώμη για να επισκεφτεί την ηλικιωμένη άρρωστη θεία της. Η θεία της Νόρας νοσηλεύεται από τον γιατρό Marcello Bassi (John Saxon). Η θεία της Νόρας πεθαίνει την πρώτη νύχτα της επίσκεψης της Νόρας και πηγαίνει με τα πόδια στο κοντινό νοσοκομείο για να ειδοποιήσει τον γιατρό Μπάσι. Στο δρόμο, την κλέβουν και την βάζουν νοκ άουτ στην Piazza di Spagna. Όταν ξυπνά, βλέπει το σώμα μιας νεκρής γυναίκας να βρίσκεται στο έδαφος κοντά της. ένας γενειοφόρος άνδρας βγάζει ένα μαχαίρι από την πλάτη της γυναίκας. Η Νόρα το αναφέρει στην αστυνομία στο νοσοκομείο, η οποία δεν την πιστεύει όταν δεν βρίσκει στοιχεία και νομίζει ότι έχει παραισθήσεις.

 

Αργότερα, σε ένα νεκροταφείο, η Νόρα συναντά μια στενή φίλη της θείας της, τη Λάουρα Τοράνι (Βαλεντίνα Κορτέζε), η οποία ζει στην Piazza di Spagna. Η Λάουρα σχεδιάζει να κάνει διακοπές σύντομα και επιτρέπει στη Νόρα να μείνει στο σπίτι της για τον υπόλοιπο χρόνο των διακοπών. Η Νόρα εξερευνά την ντουλάπα και τα συρτάρια της Λόρα και συναντά αποκόμματα εφημερίδων με άρθρα σχετικά με έναν κατά συρροή δολοφόνο που ονομάστηκε «δολοφόνος του αλφαβήτου» επειδή σκότωσε αλφαβητικά ανθρώπους σύμφωνα με τα επώνυμά τους. Ο δολοφόνος έχει ήδη δολοφονήσει θύματα των οποίων τα επώνυμα αρχίζουν με «Α», «Β» και «Γ». Η Νόρα ανακαλύπτει επίσης ότι το τελευταίο θύμα είναι η αδερφή της Λόρα, την οποία η Νόρα είχε δει σε όραμα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας, η δολοφονία αυτή έγινε πριν από δέκα χρόνια. Στη συνέχεια, η Νόρα δέχεται ένα τηλεφώνημα, στο οποίο μια ανώνυμη φωνή της λέει ότι «το «D» είναι για θάνατο» και την ενημερώνει ότι θα είναι το επόμενο θύμα του δολοφόνου.

Η Νόρα λαμβάνει βοήθεια από τον Δρ Μαρτσέλο, ο οποίος την πηγαίνει σε ένα ταξίδι σε διάφορες ρωμαϊκές τουριστικές τοποθεσίες για να ηρεμήσει καθώς ενδιαφέρονται περισσότερο ο ένας για τον άλλον. Όταν επιστρέφουν στο σπίτι των Craven, λαμβάνει μια κλήση από ένα άτομο που τη διατάζει να πάει σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση. Η Νόρα πηγαίνει εκεί και την ξεναγούν σε ένα κενό δωμάτιο. Με τον Δρ Μαρτσέλο, ανακαλύπτει ότι η φωνή που την οδήγησε σε αυτό το σημείο είναι μαγνητοφωνημένη και η φωνή προειδοποιεί τη Νόρα να φύγει από τη Ρώμη πριν να είναι πολύ αργά. Η Νόρα και ο Μαρτσέλο ανακαλύπτουν ότι το δωμάτιο είναι μισθωμένο στον Λαντίνι. Μετά από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες να εντοπίσουν τον Λαντίνι, η Νόρα και ο Μαρτσέλο πηγαίνουν στην παραλία για να χαλαρώσουν. Μετά την επιστροφή τους στο σπίτι των Craven, βρίσκουν τον Landini, στον οποίο έχουν πει ότι τον ρωτούσαν. Ο ερευνητής ρεπόρτερ Landini (Dante DiPaolo) τους παρακολουθεί κρυφά από τότε που εντόπισε τη Nora στην πλατεία.

Ο δημοσιογράφος έγραψε για την ιστορία της δολοφονίας όταν πρωτοκυκλοφόρησε, αλλά πιστεύει ότι η αστυνομία θα έπιανε το λάθος άτομο εάν ανέφερε τις λεπτομέρειες του εγκλήματος. Η άρνηση του Landini να δημοσιεύσει μια αναφορά για τη δολοφονία τον έχει φέρει σε οικονομική ανάγκη. Η Νόρα αποφασίζει να βοηθήσει τον Λαντίνι, αλλά, καθώς περιηγούνται στη Ρώμη, δεν βρίσκουν στοιχεία. Η Νόρα επισκέπτεται το διαμέρισμα του Λαντίνι την επόμενη μέρα, βρίσκοντας στοιχεία που την οδηγούν να πιστεύει ότι είναι ο δολοφόνος και ότι είναι το επόμενο θύμα του, αλλά ο Λαντίνι φαίνεται να έχει αυτοκτονήσει. Την ίδια μέρα, η Λάουρα επιστρέφει στη Ρώμη από τις διακοπές της, ενώ η Νόρα και ο Μαρτσέλο σχεδιάζουν να πάνε στην Αμερική το επόμενο πρωί. Διαβάζοντας την εφημερίδα, η Νόρα μαθαίνει ότι βρέθηκε το σώμα μιας νεαρής γυναίκας και το αναγνωρίζει ως τη δολοφονημένη γυναίκα που είδε το βράδυ της άφιξής της στην Ιταλία. Αφού ταυτοποίησε το πτώμα του θύματος στο νεκροτομείο, η Νόρα πιστεύει ότι έχει δει τη δολοφονία. Μόνη στο σπίτι εκείνο το βράδυ, η Νόρα παρατηρεί ότι η πόρτα του γραφείου είναι ανοιχτή. Μπαίνοντας, βλέπει έναν άντρα να σηκώνεται άβολα από την καρέκλα του. Η Νόρα τον αναγνωρίζει ως τον άντρα που είχε σταθεί πάνω από το νεκρό σώμα που είχε δει μετά το ξύπνημα, επειδή είχε χάσει τις αισθήσεις της κατά την άφιξή της στην Ιταλία. Ο άνδρας περπατά προς τη Νόρα αλλά πέφτει στο πάτωμα, με ένα μαχαίρι στην πλάτη του. Στη συνέχεια, η Νόρα έρχεται αντιμέτωπη με τη Λόρα, η οποία, έξαλλη, ομολογεί τους φόνους και εξηγεί ότι μαχαίρωσε τον σύζυγό της λόγω των προσπαθειών του να την παραδώσει στην αστυνομία. Η Λόρα αποκαλύπτει ότι η επιθυμία της να κλέψει τα χρήματα της αδερφής της την ανάγκασε να δολοφονήσει. Η Λάουρα επιχειρεί να επιτεθεί στη Νόρα, αλλά η Λόρα πυροβολείται ξαφνικά και σκοτώνεται από τον σύζυγό της. Η Νόρα ανακαλύπτει ότι ο γενειοφόρος άνδρας που είχε δει ζαλισμένη, στην πραγματικότητα πέταξε το σώμα για τη δολοφονική γυναίκα του. Στη συνέχεια, η Νόρα εγκαταλείπει την Ιταλία, ευτυχώς επανενώνεται με τον Μαρτσέλο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου