Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Back to God's Country (1919)

Back to God's Country (1919)




ΣκηνοθεσίαDavid Hartford- Παραγωγός Ernest Shipman
Συγγραφείς:  James Oliver Curwood, James Oliver Curwood
Διάρκεια: 73 λεπτά - ΕίδοςAdventureRomance
Χώρα: Καναδάς - Ήχος: Βωβή ταινία
Μετέχουν:
Nell Shipman ως Dolores, Charles Arling ως 'Sealskin' Blake
Wheeler Oakman ως Peter Burke, Wellington A. Playter ως Capt. Rydal
Ελληνικοί μεσότιτλοι μεταφρασμένοι από εμένα


Οι ταινίες είναι όπως τα τρόφιμα: Κάθε χώρα έχει τη δική τις δικές της σπεσιαλιτέ. Οι Βωβές ταινίες δεν αποτελούν εξαίρεση. Στους Αμερικανούς άρεσε η Γκλαμουργιά, ο Ρομαντισμός και οι Σταρ. Οι Γερμανοί ήταν διάσημοι για τον Εξπρεσιονισμό και τα σκοτεινά θέματα. Οι Γάλλοι γοήτευαν με τα περίτεχνα σύνολα τους, τα ιδιότροπα ειδικά εφέ και τις λεπτές αποχρώσεις.
Και οι καναδικές ταινίες; Ήσαν διάσημες  για... τα τοπία τους. Για την ίδια την χώρα του Καναδά. Πιο συγκεκριμένα για τα όμορφα Καναδικά τοπία. Από το ξεκίνημα της Καναδικής κινηματογραφικής βιομηχανίας δημιουργήθηκαν τα λεγόμενα "Scenics". Scenics, σε ελεύθερη μετάφραση θα πει: γραφικά; τοπία,   ήσαν οι σχετικά αδόμητες ταινίες μικρού μήκους που στόχο είχαν να αναδείξουν τα θαύματα της φύσεις, αυτό που σήμερα θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ένα οδοιπορικό ή κινηματογραφικό χρονικό.
Το " Back to God’s Country",  ήταν μια προσπάθεια να παντρέψουν το μεγαλείο της φύσης με μια ιστορία που θα προσελκύσει το κοινό. Οι άνθρωποι αυτού του εγχειρήματος ήταν ο παραγωγός Ernest Shipman,  η ηθοποιός Nell Shipman και ο συγγραφέας James Oliver Curwood. Οι Shipmans είχαν δείξει της ικανότητές τους στο Χόλυγουντ πριν από την απόφασή τους να κάνουν μια ταινία που θα αναδεικνύει το μεγαλείο της Καναδικής φύσης.
Ας δούμε αν αυτοί οι τρείς αυτοί πέτυχαν.
Η ιστορία ξεκινά με τη δολοφονία ενός Κινέζου στον Καναδά. Ο σκύλος του νεκρού είναι ένας υπέροχος  μολοσσός υψηλής νοημοσύνης που έχει την ικανότητα να κληροδοτεί στους απογόνους του την δική του μνήμη!
Μετά από χρόνια, μας παρουσιάζεται η Ντολόρες, (Nell Shipman), μια όμορφη κοπέλα που ζει με τον πατέρα της, (Roy Laidlaw), σε ένα απομακρυσμένο δάσος του Καναδά. Κάποτε τους έρχεται ένας επισκέπτης από πέρα, από τον πολιτισμό. Είναι ο διανοούμενος Πίτερ (Wheeler Oakman). Ο Πίτερ και η Ντολόρες θα ειρωtευτούν, αλλά ο Πίτερ πρέπει να φύγει στην πόλη για επαγγελματικούς λόγους.
Ενώ ο Πίτερ λείπει, συναντάμε τον κακοποιό της υπόθεσης, τον Rydal, (Wellington A. Playter). Είναι ένας φυγάς που ντύθηκε με τη στολή του δολοφονηθέντα σερίφη και παριστάνει το όργανο τάξης.
Ο Rydal είδε την Ντολόρες να κολυμπά και αποφασίζει να την αποκτήσει. Η Ντολόρες τον απορρίπτει και έτσι αυτός για εκδίκηση συλλαμβάνει δήθεν τον πατέρα της για φόνο και την κατάλληλη στιγμή τον ρίχνει κάτω από ένα γκρεμό και αυτός σκοτώνεται.
Την στιγμή εκείνη επιστρέφει ο Πίτερ και βρίσκει την Ντολόρες να θρηνεί τον νεκρό πατέρα της. Την παρηγορεί και τελικά παντρεύονται, αλλά εγκαθίστανται στην πόλη.
Η Ντολόρες υποφέρει από νοσταλγία για το μέρος που μεγάλωσε, έτσι ο Πίτερ για να την ευχαριστήσει κλείνει θέση σε ένα πλοίο για να επιστρέψουν στα μέρη της. Μα ποιος ήταν ο καπετάνιος αυτού του πλοίου; Ο ίδιος ο. Rydal!
Ο Rydal εμφανίζεται στην Ντολόρες και επιδιώκει και πάλι να την αποκτήσει. Εκείνη τον αποκρούει μετά βδελυγμίας. Δεν ανακοινώνει όμως τίποτα στον Πίτερ, φοβούμενη μήπως αυτός αντιδράσει και έτσι δοθεί η ευκαιρία στον Rydal να του κάνει κακό. Ο Rydal όμως φροντίζει με μια σκόπιμη πτώση του πανιού επάνω στον Πίτερ να τον τραυματίσει βαριά. Αυτός περνά δύσκολες ώρες στο κρεβάτι, ενώ ο Rydal περιμένει ανά πάσα στιγμή τον θάνατό του για να του μείνει ελεύθερο το πεδίο με την Ντολόρες.
Ο Rydal φθάνει σε έναν εμπορικό σταθμό που ανήκει σε έναν εγκληματία συνεργάτη του. Αποφασίζει να ξεχειμωνιάσει εκεί στην ερημιά για να μην έχει ο Πίτερ καμία πρόσβαση σε γιατρούς και άλλα πρόσωπα που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν.
Ο συνεργάτης του Rydal έχει έναν άγριο σκύλο που είναι ένας τεράστιος μολοσσός, απόγονος του σκύλου που γνωρίσαμε στην αρχή. Η Ντολόρες του φέρεται με αγάπη και κερδίσει την συμπάθειά του. Σχεδιάσει δε με την βοήθεια αυτού του σκύλου να επιχειρήσει να δραπετεύσει. Κάτι που τελικά κατορθώνει και σώζει τόσο την ζωή της, όσο και του τραυματία άνδρα της.
Να σημειώσουμε πως για πρώτη φορά, και μάλιστα σε ένα βωβό φιλμ, μας παρουσιάζεται μια γυναίκα που παλεύοντας μόνο μες τις δικές της δυνάμεις, χωρίς την βοήθεια κανενός ανδρός, αλλά μόνο με την συμπαράσταση ενός σκύλου να τα καταφέρει, κάτι το οποί συνήθως μόνο σκληροί καουμπόηδες το κατόρθωναν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου