Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014

Candy (1968)

Candy (1968)Σκηνοθεσία: Christian Marquand
Παίζουν: Ewa Aulin, Charles Aznavour, Hunchback juggler Marlon Brando, Richard Burtono, James Coburn, John Huston, Walter Matthau, Ringo Starr, John Astin, Elsa Martinelli, κ.α.
Υπότιτλοι: Ελληνικοί μεταφρασμένοι από εμένα

Το 1968 έκανε την εμφάνισή της η ταινία Candy με την νεαρή Σουηδέζα Ewa Aulin, η οποία αφού κέρδισε το 1965 τον τίτλο Miss Teen Sweden και το 1966 τον τίτλο Miss Teen International, επελέγει για να πρωταγωνιστήσει στην ομώνυμη ταινία


Το αξιοσημείωτο είναι ότι στη ταινία έλαβε μέρος μία ταξιανθία από τους γνωστότερους τότε ηθοποιούς. Να αναφέρω τους: Marlon Brando, Richard Burton, James Coburn, John Huston, Walter Matthau, Charles Aznavour, Ringo Starr (Ναι ο Beatle!!!), John Astin, Elsa Martinelli, κ.α.
Η ταινία μετά τον πρώτο θόρυβο που ξεσήκωσε – θετικό ή αρνητικό – ξεχάστηκε γρήγορα και κανείς δεν την ανέφερε, λες και ντρεπόντουσαν που ασχολήθηκαν με αυτή. Η ίδια η πρωταγωνίστρια Ewa Aulin, μετά από ανεπιτυχές προσπάθειες να κάνει καριέρα στο σινεμά, αποφάσισε στα 24 της ότι ο χώρος αυτός δεν την εκφράζει και γράφτηκε στο πανεπιστήμιο που σπούδασε δασκάλα. Αργότερα παντρεύτηκε και απέκτησε τέσσερα παιδιά.
Σήμερα, ξαναβλέποντας αυτή την ταινία μετά τόσα χρόνια, θεωρώ ότι οι αρνητικές κρίσεις την αδικούν. Δεν πρόκειται για μια ελαφριά σεξοκωμωδία όπως μερικοί βιάστηκαν να την βαφτίσουν. Σήμερα που οι συζητήσεις για σουρεαλιστικές ταινίες είναι στην πάλι μόδα, έχω την γνώμη, ότι άνετα η ταινία μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία αυτή. Νομίζεις ότι άνετα θα μπορούσε να είχε βάλει το χέρι του και ο Luis Bunuel. Υπάρχει ακόμα σάτιρα, φαντασία και αγωνία που αγγίζει τα όρια του θρίλερ. Πέραν όλων, οι τόσοι σπουδαίοι ηθοποιοί που συμμετέχουν κάνουν καταπληκτικές ερμηνείες. Ανεπανάληπτος π.χ. ο Walter Matthau σε ατάκες όπως: «άκου καλοπερασάκια…… Εμείς εδώ τρώμε καραβάνα!»
Θα ήθελα την γνώμη και άλλων που γνωρίζουν την ταινία.Τ
Να ενημερώσω ότι ήμουν ακόμα αρχάριος όταν ασχολήθηκα με αυτούς τους υπότιτλους, οπότε θα μου συγχωρέσετε τυχών μικρολαθάκια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου