Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

HOUSE ON HAUNTED HILL (1959)

HOUSE ON HAUNTED HILL (1959)
O Πύργος των Φαντασμάτων



Σκηνοθεσία:        William Castle
Ηθοποιοί:  Vincent Price, Carolyn Craig, Richard Long, Elisha Cook Jr., Carol Ohmart, Alan Marshal, Julie Mitchum, Leona Anderson, Howard Hoffman
Σενάριο:     Robb White
Παραγωγή:         William Castle, Robb White
Μουσική:   Richard Loring, Von Dexter
Φωτογραφία:      Carl E. Guthrie
Μοντάζ:     Roy V. Livingston
Υπότιτλοι: Ελληνικοί δικής μου μετέφρασης


Με την μετάφραση υποτίτλων ασχολούμαι εδώ και αρκετά χρόνια, όμως το παρών μπλοκ το έχω δημιουργήσει πρόσφατα. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να παρουσιάσω έστω και στα γρήγορα όλες τις ταινίες, τους υπότιτλους των οποίων έχω μεταφράσει πριν την δημιουργία του παρόντος μπλοκ. Προς εξοικονόμηση χρόνου αποφάσισα όταν βρίσκω αξιόλογες παρουσιάσεις των ταινιών αυτών στο internet να τις αναδημοσιεύω αντί να χάνω χρόνο ξαναγράφοντας παρουσιάσεις από την αρχή. Για την παρούσα ταινία: HOUSE ON HAUNTED HILL, αναδημοσιεύω την παρουσίαση που υπάρχει στο μπλοκ: www.b-movies.gr που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.


Υπόθεση:
Ένας εκκεντρικός πάμπλουτος playboy οργανώνει ένα πάρτι σε ένα στοιχειωμένο σπίτι με έπαθλο 10.000 δολάρια για όποιους από τους καλεσμένους καταφέρουν να περάσουν εκεί τη νύχτα.

Σχόλια:
«Θα υπάρχει φαγητό, ποτό, φαντάσματα, και ίσως και ορισμένοι φόνοι. Όλοι είστε καλεσμένοι». Με το που ακούει κανείς τον εμπνευσμένο πρόλογο του Βασιλιά του Τρόμου Vincent Price μπαίνει κατ’ ευθείαν στο κλίμα. Εδώ μιλάμε για την ιστορία του σινεμά τρόμου, τότε που ακόμα δεν είχε ανακαλυφθεί το gore από τον H.G. Lewis, οπότε οι ταινίες στηρίζονταν κυρίως σε ατμόσφαιρα και πλοκή για να τρομάξουν το κοινό. Έτσι και το HOUSE ON HAUNTED HILL από τον θρυλικό σκηνοθέτη και παραγωγό William Castle, που ειδικευόταν σε χαμηλού προϋπολογισμού παραγωγές τις οποίες προωθούσε με τη χρήση διαφόρων τεχνασμάτων μάρκετινγκ κατά τη διάρκεια των προβολών των ταινιών του στις αίθουσες.

Για τη συγκεκριμένη ταινία, το διαφημιστικό τρικ που έμεινε στην ιστορία ήταν η χρήση ενός τεχνάσματος με το όνομα "Emergo" όπου κατά τη διάρκεια της προβολής στις αίθουσες ένας φωτισμένος πλαστικός σκελετός δεμένος με αόρατο συρματάκι έκανε πτήση πάνω από τα κεφάλια του κοινού, την ίδια στιγμή που στην ταινία ο Vincent Price έκανε το ίδιο με τον σκελετό που ξεπρόβαλε από την πισίνα με το οξύ. Στα αλήθεια μια σκηνή ανθολογίας στην ιστορία του σινεμά τρόμου.


Το HOUSE ON HAUNTED HILL, σε αντίθεση με το ανεπίτρεπτο remake του 1999 που προκαλεί οργή και λύπη ταυτόχρονα, είναι μια 100% πειστική ιστορία μυστηρίου που εμπλουτίζεται με τη συνεχή ατμόσφαιρα που πηγάζει τόσο από την επιβλητική ασπρόμαυρη φωτογραφία του Carl E. Guthrie όσο και από την ανατριχιαστική μουσική του Von Dexter. Ότι όμως δεν καταφέρνουν αυτά τα στοιχεία, ο Castle φρόντισε να εξασφαλίσει με την παρουσία του αδιαφιλονίκητου άρχοντα του σινεμά τρόμου και διεθνή σούπερ σταρ της εποχής, Vincent Price, ο οποίος είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών, με συνεχής πικρόχολες ατάκες, ατσαλάκωτο αλλά πάντα με δόσεις φλεγματικής ειρωνείας ύφος, και πολύ μα πολύ κακόβουλο βλέμμα!

Κακά τα ψέματα, όπως και οι περισσότερες παραγωγές της εποχής, το HOUSE ON HAUNTED HILL σήμερα μοιάζει ξεπερασμένο, αφού στις περισσότερες στιγμές του μοιάζει αστείο αντί τρομακτικό, αλλά από την άλλη δεν μπορεί κανείς παρά να σκεφτεί πόσο καλύτερο θα ήταν σήμερα το σινεμά τρόμου, αν ζούσε ακόμα ο Vincent Price και πρόσφερε τις υπηρεσίες του στη σκηνή. Ο κύριος αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που το HOUSE ON HAUNTED HILL είναι μια άκρως διασκεδαστική ταινία και παρακολουθείται με αμείωτο ενδιαφέρον ακόμα και σήμερα, σίγουρα πολύ περισσότερο από το ανεκδιήγητο remake, κάτι που δείχνει πιο καθαρά από ποτέ ότι το σινεμά τρόμου ποτέ δεν στηρίχθηκε στους μεγάλους προϋπολογισμούς και τις άρτιες τεχνικά παραγωγές για να κάνει αίσθηση.

Πραγματικά είναι να απορεί κανείς πώς διάολο κατάφερε το Χόλυγουντ και δεν διδάχτηκε σχεδόν τίποτα από τέτοιες κλασσικές ταινίες της εποχής, αλλά ακόμα και μεταγενέστερες όπως το HALLOWEEN, το TCM και το NIGHT OF THE LIVING DEAD που γυρίστηκαν με μηδαμινά budget, αλλά λόγω της φρεσκάδας και της γνησιότητάς τους έμειναν στην ιστορία, κάτι που δεν μπορεί να πει κανείς σχεδόν για καμία μεταγενέστερη παραγωγή τρόμου μεσαίου προς μεγάλου προϋπολογισμού από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και μετά.

Εσείς, πάντως, δείξτε ανωτερότητα, βρείτε το HOUSE ON HAUNTED HILL και καθίστε να το απολαύσετε χωρίς φόβο και πάθος. Ο μεγάλος Vincent Price εγγυάται τη διασκέδασή σας, και μετά είμαι σίγουρος ότι θα ξανασκεφτείτε να ασχοληθείτε με τα ανούσια τερατουργήματα τύπου DARKWOLF και HELL ASYLUM που έχουν κατακλύσει τα ράφια των DVDάδικων, αφήνοντας την πραγματική ιστορία του σινεμά τρόμου να σκονίζεται στα πίσω ράφια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου