Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014

The Odd Couple II (1998)

The Odd Couple II (1998)
Ένα παράξενο ζευγάρι
σε θεότρελο ταξίδιΣκηνοθεσία: Howard Deutch
Με τους Jack Lemmon και Walter Matthau

Η μεγάλη καλλιτεχνική μα και εμπορική επιτυχία της ταινίας του 1968: Ένα παράξενο ζευγάρι, οδήγησε σε ένα sequel 30 χρόνια μετά, με τον Ελληνικό τίτλο: Ένα παράξενο ζευγάρι σε θεότρελο ταξίδι. Οι παραγωγοί της ταινίας βασίστηκαν στην υστεροφημία της πρώτης ταινίας του 1968 με τους ανεπανάληπτους Jack Lemmon και Walter Matthau, και μας παρουσίασαν ένα πρόχειρο και ρηχό σενάριο. Βέβαια δεν λείπουν κι εδώ οι κωμικές ατάκες και τα ξεκαρδιστικά επεισόδια, αλλά καμία σχέση με τους σπιρτόζικους διαλόγους και τις καταπληκτικές ερμηνείες της παλαιάς ταινίας. Βέβαια το δημοφιλές ζευγάρι κουβαλάει στην πλάτη του 30 χρόνια από την προηγούμενη επιτυχία τους, αλλά έχω την γνώμη ότι ακόμα κι έτσι είχαν την δυνατότητα να μας προσφέρουν κάτι καλλίτερο αν είχαν ένα πιο εμπνευσμένο σενάριο.
Η υπόθεση:
Έχουν περάσει υποτίθεται 17 χρόνια από τότε που χώρισαν οι δύο φίλοι, ο Φέλιξ και ο Όσκαρ. Μένουν σε διαφορετικές πόλεις. Κάποια στιγμή ο Όσκαρ λαβαίνει ένα τηλεφώνημα από τον γιο του που τον πληροφορεί ότι πρόκειται να παντρευτεί και η νύφη δεν είναι άλλη από την κόρη του Φέλιξ, του παλιού του φίλου. Έτσι λοιπόν, μετά από 17 χρόνια, ο Φέλιξ και ο Όσκαρ θα συναντηθούν και πάλι για να συνταξιδέψουν προς την Καλιφόρνια, για να παραστούν στους γάμους των παιδιών τους.

Μιλάμε για 17 χρόνια, ενώ στην πραγματικότητα έχουν περάσει 30 χρόνια από την εποχή της πρώτης ταινίας. Αν ακολουθείτο όμως η αντίστοιχη χρονολογία, τότε τα παιδιά θα ήταν σαραντάρηδες και δεν θα ταίριαζε στο σενάριο που θέλει να παντρεύονται δύο ερωτευμένοι έφηβοι.
Τελικά οι δύο φίλοι συναντώνται σε ένα αεροδρόμιο και αποφασίζουν να νοικιάσουν αμάξι για να πάνε στον προορισμό τους.

Από κει και πέρα συμβαίνουν αρκετά κωμικά ευτράπελα που μας προκαλούν γέλιο. Πρέπει όμως να επισημάνω ότι οι σκηνές που μας προκαλούν γέλιο βασίζονται σε γκάφες και απρόοπτα των ηρώων μας που θυμίζουν ταινίες Χοντρός-Λιγνός! Καμία σχέση με το αβίαστο γέλιο που προκαλούσαν οι σπιρτόζικοι διάλογοι της πρώτης ταινίας.
Συγκινητική σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια του ευρισκομένου στην τρίτη ηλικία κωμικού ζευγαριού να μας διασκεδάσει.

Τους υπότιτλους τους έκανα από μετάφραση των αντιστοίχων Γαλλικών 
υποτίτλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου