Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

The Odd Couple (1968)

The Odd Couple (1968)
Ένα παράξενο ζευγάρι


Σκηνοθεσία: Gene Saks
Με τους Jack Lemmon και Walter Matthau


Το αχτύπητο δίδυμο Jack Lemmon-Walter Matthau, ξεκίνησε την επιτυχημένη συνεργασία του απόν αυτή την ταινία.


Θυμάμαι, υπηρετούσα την θητεία μου, είχα άδεια διανυκτέρευσης και αν και κουρασμένος ήθελα να δω μια ταινία για να ξεφύγω απ’ τα συνηθισμένα. Πριν αρχίσει το έργο με έπαιρνε ο ύπνος και σκέφτηκα ότι άδικα πλήρωσα το εισιτήριο. Όταν άρχισε όμως, από της πρώτες σκηνές, η νύστα πήγε περίπατο. Είχα τόση υπερδιέγερση από τα πολλά γέλια, που ούτε όταν πήγα σπίτι μου στο κρεβάτι μου δεν μπορούσα να κοιμηθώ!
Το έργο είναι μια επιτυχημένη μεταφορά θεατρικού έργου στη οθόνη. Αλλά και σαν θεατρικό έργο είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία.
Αναφέρεται σε δύο φίλους, τον Φέλιξ (Jack Lemmon) και τον Όσκαρ (Walter Matthau), οι οποίοι αν και οι χαρακτήρες τους είναι τελείως διαφορετικοί, βρέθηκαν και οι δύο στην ίδια θέση ανδρών που τους εγκατέλειψαν οι γυναίκες του, για διαφορετικό όμως λόγο τον καθένα. Ο Φέλιξ είναι υποχόνδριος, σπιτόγατος που προγραμματίζει τα πάντα προπαντός ότι έχει σχάση με τα οικονομικά. Αυτός ήταν και ο λόγος που η γυναίκα του βαριέστησε και τον παράτησε. Τελείως διαφορετικός τύπος ήταν ο Όσκαρ. Γυναικάς, σπάταλος, τσαπατσούλης και ξενύχτης. Αυτός πρέπει να είναι και ο λόγος που τον βαρέθηκε η γυναίκα του και τον εγκατέλειψε.

Οι δύο τόσο διαφορετικοί στον χαρακτήρα φίλοι θέλουν να συγκατοικήσουν και προκαλούν αβίαστα γέλια οι προσπάθειες που κάνουν για να συμβιώσουν δύο τόσο διαφορετικοί τύποι.

Η ταινία είναι διαχρονική, όπως και το γέλιο επίσης. Είτε τώρα την δείτε, είτε την είχατε δει πριν από 40 και βάλε χρόνια, θα γελάσετε με την καρδιά σας το ίδιο.
Φυσικά με μεγάλη μου χαρά μετέφρασα τους υπότιτλους της ταινίας αυτής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου