Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

La maschera del demonio (1960)

La maschera del demonio (1960)
Η Μάσκα του Σατανά

Σκηνοθεσία: Mario Bava

Σενάριο: Ennio De Concini, Mario Serandrei, Nikolay Gogol

Είδος: Horror ΔΕ 60, Mario Bava

Διάρκεια: 1h 27m

Γλώσσα: Italian, English

Παίζουν:

Barbara Steele: Princess Asa Vajda

John Richardson: Dr. Andreas Gorobec

Andrea Checchi: Dr. Choma Kruvajan

Ivo Garrani: Prince Vajda

 Arturo Dominici: Igor Javutich

Enrico Olivieri: Constantine Vajda

Υπότιτλοι: Ελληνικοί μεταφρασμένοι από εμένα.

    Ο Mario Bava ξεκίνησε ως υπεύθυνος φωτογραφίας αλλά ολοκλήρωσε σημαντικές ταινίες τρόμου διαφόρων σκηνοθετών.
Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από το στούντιο που εργαζόταν, έτσι τον εμπιστεύτηκαν και του ανάθεσαν να σκηνοθετήσει έργο της δικής του επιλογής. Και τότε η αποκλειστικότητα των Αγγλοσαξόνων στις ταινίες
γοτθικού τρόμου έληξε. Ο Mario Bava στράφηκε στους Ρωσικούς λαϊκούς θρύλους και δημιούργησε ένα σαγηνευτικό παραμύθι μου διαδραματίζεται στην Μολδαβία. Με την ενέργειά του αυτή ο Mario Bava δημιούργησε την Ιταλική Σχολή ταινιών Γοτθικού τρόμου. Συνεργάτες του αναδείχτηκαν σε Μετρ του είδους των ταινιών τρόμου, ενώ πολλοί από αυτούς μεταλαμπάδευσαν το... ευγενές αυτό είδος στην Αμερική!
Ο Mario Bava είχε την τύχη στο πρώτο του αυτό ολοκληρωμένο κινηματογραφικό ξεκίνημα να βρει μια νέα πρωταγωνίστρια που οι ρόλοι της σε ταινίες τρόμου της πήγαιναν γάντι. Πρόκειται για την Αγγλίδα ηθοποιό Barbara Steele η οποία απογοητευμένη που στην πατρίδα της δεν της έδιναν ρόλους, μετανάστευσε στην Ιταλία προς αναζήτηση νέας καριέρας. Κι επέτυχε διάνα! Το κορίτσι με τα μαύρα, κορακίσια μαλλιά και την απόκοσμη ομορφιά αναδείχτηκε σε βασίλισσα των ταινιών τρόμου.


    Στην συγκεκριμένη ταινία κρατά δύο ρόλους. Από την μία υποδύεται την πριγκίπισσα αδελφή του ηγεμόνα της Μολδαβίας κατά τον μεσαίωνα, η οποία λάτρεψε τον Σατανά, έγινε σατανίστρια και γι αυτό καταδικάστηκε σε θάνατο στην πυρά, αφού προηγουμένως ο δήμιος της καρφώσει στο πρόσωπό της την μάσκα του σατανά!


    Την ώρα της εκτέλεσής της όμως ενέσκηψε φοβερή καταιγίδα και λόγο της έντονης βροχόπτωσης δεν ήταν δυνατόν να ανάψουν φωτιά και να την κάψουν. Την ενταφίασαν λοιπόν σε μια σαρκοφάγο μέσα σε μια σπηλιά και πάνω από την σαρκοφάγο της έστησαν έναν σταυρό για να καθηλώνει την μάγισσα αιωνίως στο μνήμα της.
Και φθάνουμε μερικούς αιώνες αργότερα όπου την Μολδαβία ηγεμονεύει ένας απόγονος του αδελφού της μάγισσας που έχει και μια κόρη, την Κάτια, η οποία ως απόγονος της μάγισσας είναι ολόιδια αυτής. Φυσικά και τον ρόλο αυτό κρατά η Barbara Steele. Κάποτε ένας καθηγητής με τον βοηθό του, πηγαίνοντας σε ένα συνέδριο στην Μόσχα, διέρχονται από το συγκεκριμένο τόπο στην Μολδαβία. Λόγο μιας βλάβης της αμαξάς τους ερευνούν την περιοχή και ανακαλύπτουν την σπηλιά που είναι τοποθετημένη η σαρκοφάγος της μάγισσας. Ο Καθηγητής προσπαθεί να περιεργαστεί την σαρκοφάγο όταν του επιτίθεται μια νυχτερίδα. Προσπαθώντας ο καθηγητής να την αποκρούσει με το ραβδί του, χτυπά και κομματιάζει τον πέτρινο σταυρό που επί αιώνες κρατούσε καθηλωμένη την μάγισσα στην σαρκοφάγο της. Τότε εμφανίζεται η κόρη του ηγεμόνα, η Κάτια, που ζητά να μάθει τη γυρεύουν οι ξένοι.


    Αυτοί εξηγούν πως συνέβη μια βλάβη στην άμαξά τους και περιμένουν να την επισκευάσει ο αμαξάς. Αυτή τότε τους προσκαλεί να διανυκτερεύσουν στο παλάτι. Και αυτή μέλει να είναι η φρικιαστικότερη βραδιά! Η μάγισσα μην έχοντας πια τον σταυρό να την καθηλώνει στην συκοφάγο της, ανασταίνεται! Ανασταίνει και τον εραστή συνεργάτη της και εκμεταλλευόμενη την ομοιότητά της με την Κάτια, τρυπώνει ανάμεσα στους –ακόμα- ζωντανούς και τους βρικολακιάζει με τον τρόπο της!


    Εδώ ο Mario Bava, σαν καλλιτέχνης της φωτογραφίας, μας επιδεικνύει το μεγάλο του ταλέντο στην ασπρόμαυρη εικόνα. Απόκοσμες και ανατριχιαστικές σκηνές από βρικόλακες που εγείρονται και καταδιώκουν ζωντανούς! Κατά πολλούς είναι η ανώτερη ασπρόμαυρη ταινία τρόμου στην ιστορία του κινηματογράφου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου