Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

THE PARTY 1968

THE PARTY 1968

ΤΟ ΠΑΡΤΙ


Σκηνοθεσίαi: Blake Edwards

Σενάριο: Blake Edwards, Tom Waldman, Frank Waldman

Είδος: Comedy, Peter Sellers

Διάρκεια: 1h 39m

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Peter Sellers: Hrundi V. Bakshi

Claudine Longet: Michele Monet

Natalia Borisova: Ballerina

Jean Carson: Nanny

Marge Champion: Rosalind Dunphy

Al Checco: Bernard Stein

Corinne Cole: Janice Kane

 Το πάρτι είναι μια αμερικανική κωμική ταινία του 1968 σε σκηνοθεσία του Μπλέικ Έντουαρντς, με πρωταγωνιστές τον Πίτερ Σέλερς και την Κλοντίν Λονζέ. Η ταινία έχει πολύ χαλαρή δομή και ουσιαστικά χρησιμεύει ως μια σειρά από αφορμές για να αναδειχθεί το αυτοσχεδιαστικό κωμικό ταλέντο του Σέλερς. Πρόκειται, εξάλλου, για την πρώτη ταινία που γύρισε ο δημοφιλής ηθοποιός στο Χόλιγουντ. Θέμα της ταινίας είναι ένας ηθοποιός από την Ινδία, ο Χρούντι Β. Μπάκσι (που ενσαρκώνεται από τον Σέλερς), ο οποίος προσκαλείται κατά λάθος σε ένα πολυτελές πάρτι στο Χόλιγουντ και "κάνει τρομερά λάθη αγνοώντας τους δυτικούς τρόπους".

Ο πρωταγωνιστής Χρούντι Μπάκσι επηρεάστηκε από δύο από προηγούμενους ρόλους του Σέλερς: τον Ινδό γιατρό Άχμεντ ελ Καμπίρ στην ταινία Η εκατομμυριούχος με τη Σοφία Λόρεν (1960) και τον επιθεωρητη Κλουζό στη σειρά ταινιών Ο Ροζ Πάνθηρας. Με τη σειρά του, ο Χρούντι Μπάκσι συνέχισε να έχει επιρροή, εμπνέοντας αρκετούς μεταγενέστερους δημοφιλείς ρόλους, όπως εκείνον του Mr. Bean από τον Ρόουαν Άτκινσον, τη δεκαετία του 1990.

Υπόθεση

Ένα κινηματογραφικό συνεργείο γυρίζει μια πολεμική ταινία εποχής τύπου Γκάνγκα ντιν. Ο άγνωστος Ινδός ηθοποιός Χρούντι Β. Μπάκσι (Σέλερς) παίζει μια σάλπιγκα, αλλά συνεχίζει να παίζει αφότου έχει δεχτεί επανειλημμένους πυροβολισμούς και αφότου ο σκηνοθέτης (Χερμπ Έλις) φωνάζει "στοπ". Ο Μπάκσι ανατινάζει κατά λάθος ένα τεράστιο σκηνικό-φρούριο, που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά. Ο σκηνοθέτης απολύει αμέσως τον Μπάκσι και τηλεφωνεί στον επικεφαλής του στούντιο, στρατηγό Φρεντ Ρ. Κλάτερμπακ (Τζ. Έντουαρντ Μακίλνεϊ). Ο Κλάτερμπακ γράφει το όνομα του Μπάκσι για να τον βάλει σε μαύρη λίστα, αλλά το σημειώνει άθελά του στη λίστα προσκεκλημένων του επερχόμενου πάρτι του.

Ο Μπάκσι λαμβάνει την πρόσκλησή του και πηγαίνει στο πάρτι, αλλά μόλις παρκάρει το αυτοκίνητό του, πατάει σε λάσπες. Προσπαθεί να ξεπλύνει τις λάσπες από το παπούτσι του σε ένα εσωτερικό σιντριβάνι του σπιτιού, αλλά χάνει το παπούτσι του. Μετά από πολλές αποτυχίες, ξαναβρίσκει το παπούτσι του που του σερβίρεται πάνω σε ασημένια πιατέλα από έναν σερβιτόρο.

Ο Μπάκσι έχει αμήχανες στιχομυθίες με όλους τους άλλους προσκεκλημένους, συμπεριλαμβανομένου του σκύλου, του Κούκι. Γνωρίζει τον διάσημο ηθοποιό ταινιών γουέστερν "Γουαϊόμινγκ Μπιλ" Κέλσο (Ντένι Μίλερ), ο οποίος του δίνει αυτόγραφο. Ο Μπάκσι αργότερα πετυχαίνει κατά λάθος τον Κέλσο με ένα βελάκι-βεντούζα στο μέτωπο, αλλά ο Κέλσο δεν βλέπει ποιος το έκανε. Ο Μπάκσι ταΐζει ένα εξωτικό πουλί στο κλουβί του από ένα δοχείο που γράφει "Μαμ πουλιού" και ρίχνει το φαγητό στο πάτωμα. Σε διάφορες στιγμές κατά τη διάρκεια της ταινίας, ο Μπάκσι ενεργοποιεί έναν ηλεκτρονικό πίνακα που ελέγχει την ενδοεπικοινωνία, ένα αντίγραφο του διάσημου αγάλματος Μάνεκεν Πις (που βρέχει με νερό έναν επισκέπτη) και ένα κυλιόμενο μπαρ (ενώ ο Κλάτερμπακ κάθεται στη μπάρα). Αφού ο Κέλσο σφίξει το χέρι του Μπάκσι ο οποίος πονάει από τη χειραψία («Θα είχα απογοητευτεί αν δεν μου έσπαγες το χέρι»), ο Μπάκσι βάζει το χέρι του σε ένα μπολ με θρυμματισμένο πάγο που περιέχει χαβιάρι. Περιμένοντας έξω από την τουαλέτα για να πλυθεί, συναντά την επίδοξη ηθοποιό Μισέλ Μονέ (Κλοντίν Λονζέ), η οποία έχει έρθει με τον παραγωγό Σι Ες Ντίβοτ (Γκάβιν Μακλίοντ). Ο Μπάκσι σφίγγει το χέρι του Ντίβοτ και στη συνέχεια ο Ντίβοτ κάνει χειραψίες με άλλους καλεσμένους, περνώντας τη μυρωδιά του χαβιαριού και ξανασφίγγει το χέρι του Μπάκσι αφού έχει πλύνει το δικό του.

Στο δείπνο, το κάθισμα του Μπάκσι δίπλα στην πόρτα της κουζίνας πολύ χαμηλό και το πιγούνι του βρίσκεται κοντά στο τραπέζι. Ένας όλο και πιο μεθυσμένος σερβιτόρος, ο Λέβινσον (Στιβ Φράνκεν), προσπαθεί να σερβίρει και τσακώνεται με άλλα μέλη του προσωπικού. Αφού σερβίρεται το κυρίως πιάτο, το ψητό κοτόπουλο του Μπάκσι εκτοξεύεται από το πιρούνι του και μπλέκεται στην τιάρα μιας προσκεκλημένης. Ο Μπάκσι ζητά από τον Λέβινσον να την πιάσει, αλλά η περούκα της γυναίκας βγαίνει μαζί με την τιάρα της, χωρίς εκείνη να το καταλάβει. Ο Λέβινσον τελικά μαλώνει με έναν άλλο σερβιτόρο και το δείπνο διακόπτεται.

Ο Μπάκσι ζητά συγγνώμη από τους οικοδεσπότες του και μετά ψάχνει την τουαλέτα. Περιπλανιέται στο σπίτι ανοίγοντας πόρτες και βρίσκοντας μέλη του προσωπικού και καλεσμένους σε αμήχανες καταστάσεις. Καταλήγει στην πίσω αυλή, όπου κατά λάθος βάζει μπρος τους ψεκαστήρες. Με την επιμονή του Ντίβοτ, η Μονέ ερμηνεύει με μια κιθάρα το τραγούδι "Nothing to Lose" για να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους. Ο Μπάκσι ανεβαίνει στον επάνω όροφο, όπου σώζει τη Μονέ από τις ανεπιθύμητες ερωτικές κινήσεις του Ντίβοτ, βγάζοντάς του το περουκίνι. Ο Μπάκσι τελικά βρίσκει μια τουαλέτα, αλλά σπάει τη λεκάνη, ρίχνει έναν πίνακα ζωγραφικής, ξετυλίζει παντού το χαρτί υγείας και πλημμυρίζει το μπάνιο. Για να μην τον ανακαλύψουν, ο Μπάκσι ανεβαίνει κρυφά στη στέγη και πέφτει στην πισίνα. Η Μονέ πηδάει για να τον σώσει και στη συνέχεια πίνει αλκοόλ για να ζεσταθεί. Στο μεταξύ, στο πάρτι φτάνει ένα ρωσικό χορευτικό σύνολο. Στον επάνω όροφο, ο Μπάκσι βρίσκει τη Μονέ να κλαίει και την παρηγορεί. Ο Ντίβοτ εισβάλλει στο δωμάτιο και απαιτεί από τη Μονέ να φύγει μαζί του. Εκείνη αρνείται και ο Ντίβοτ ακυρώνει την ακρόασή της για την επόμενη μέρα. Ο Μπάκσι την πείθει να μείνει και να περάσει καλά μαζί του. Επιστρέφουν έτσι στο πάρτι με δανεικά ρούχα. Το κέφι κορυφώνεται και ο Μπάκσι προσφέρεται να απομακρύνει το μπαρ για να κάνει χώρο για χορό, αλλά τελικά ανοίγει μια καταπακτή στο πάτωμα κάνοντας κάποιους να πέσουν στην πισίνα που βρίσκεται αποκάτω. Κάποια στιγμή καταφθάνει η κόρη του Κλάτερμπακ με φίλους και ένα μωρό ελέφαντα με το σύνθημα «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΕΔΟΣ» στο μέτωπό του και άλλα χίπικα συνθήματα στο σώμα του. Ο Μπάκσι προσβάλλεται και τους ζητά να πλύνουν τον ελέφαντα. Όλο το σπίτι σύντομα γεμίζει σαπουνάδες.

    Επιστρέφοντας στο σπίτι του, ο Ντίβοτ συνειδητοποιεί ξαφνικά ότι ο Μπάκσι είναι ο απολυμένος ηθοποιός που ανατίναξε το σκηνικό και επιστρέφει στο πάρτι. Καθώς το συγκρότημα παίζει, ο Κλάτερμπακ προσπαθεί να σώσει τους πίνακές του. Ο κλιματισμός φυσάει παντού τις σαπουνάδες, καθώς οι καλεσμένοι χορεύουν στο άκουσμα ψυχεδελικής μουσικής, ενώ η ταραγμένη σύζυγος του Κλάτερμπακ πέφτει στην πισίνα τρεις φορές. Ο Ντίβοτ καταφθάνει μετά την αστυνομία και την πυροσβεστική. Ο Μπάκσι ζητάει συγνώμη για μια τελευταία φορά από τον Κλάτερμπακ καθώς ο Ντίβοτ αποκαλύπτει ποιος είναι ο Μπάκσι, αλλά ο Κλάτερμπακ, ακούγοντάς το, σφίγγει κατά λάθος τον λαιμό του αρχισερβιτόρου αντί για του Μπάκσι. Ο Κέλσο δίνει στον Μπάκσι ένα αυτόγραφο και ένα καουμπόικο καπέλο καθώς ο Μπάκσι και η Μονέ φεύγουν με το τρίτροχο αυτοκίνητο του Μπάκσι. Έξω από το διαμέρισμα της Μονέ, Μπάκσι της δίνει το καπέλο ως ενθύμιο και της λέει ότι μπορεί να έρθει να το πάρει οποιαδήποτε στιγμή. Ο Μπάκσι προτείνει να έρθει την επόμενη εβδομάδα και εκείνη συμφωνεί πρόθυμα. Ο Μπάκσι χαμογελά και απομακρύνεται ενώ η εξάτμιση του αυτοκινήτου του ακούγεται εκκωφαντικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου