Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

REVENGE OF THE PINK PANTHER 1978

REVENGE OF THE PINK PANTHER 1978

Η εκδίκηση του Ροζ Πάνθηρα



Σκηνοθεσίαi: Blake Edwards

Σενάριο: Frank Waldman,Ron Clark, Blake Edwards

Είδος: Comedy, Crime, Peter Sellers

Διάρκεια: 1h 39m

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Peter Sellers: Insp. Jacques Clouseau

Herbert Lom: Charles Dreyfus

Burt Kwouk: Cato Fong

Dyan Cannon: Simone Legree

Robert Webber: Philippe Douvier

Tony Beckley: Guy Algo

Robert Loggia: Al Marchione

 Η Εκδίκηση του Ροζ Πάνθηρα (αγγ. Revenge of the Pink Panther) είναι μία αμερικάνικη ταινία σε σενάριο, σκηνοθεσία και παραγωγή του Μπλέικ Έντουαρντς. Προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1978 στις ΗΠΑ. Πρωταγωνιστής είναι ο Πίτερ Σέλλερς, στη τελευταία του ερμηνεία ως επιθεωρητής Κλουζό (στην επόμενη ταινία εμφανίζεται μέσω κομμένων σκηνών προηγούμενης ταινίας). Είναι η πέμπτη ταινία της σειράς ο Ροζ Πάνθηρας και ταυτόχρονα είναι η μεγαλύτερη εισπρακτική της επιτυχία.

Ο Philippe Douvier, ένας μεγάλος επιχειρηματίας και κρυφά ο επικεφαλής της γαλλικής σύνδεσης, είναι ύποπτος από τους εταίρους του στη μαφία του εμπορίου ναρκωτικών της Νέας Υόρκης για αδύναμη ηγεσία και ανάρμοστη διεξαγωγή των εγκληματικών του υποθέσεων. Για να αποδείξει το αντίθετο, ο βοηθός του Douvier, Guy Algo, προτείνει μια επίδειξη δύναμης με τη δολοφονία του διάσημου Αρχιεπιθεωρητή Jacques Clouseau.

Η πρώτη προσπάθεια του Douvier να βομβαρδίσει τον Clouseau αποτυγχάνει και η επακόλουθη απόπειρα του Κινέζου πολεμικού καλλιτέχνη «Mr. Ο Τσονγκ ανατρέπεται όταν ο Κλουζό τον πολεμά, πιστεύοντας ότι είναι ο Κάτο του παρκαδόρου του Κλουζό, ο οποίος έχει εντολή να κρατά τον εργοδότη του σε εγρήγορση με τυχαίες επιθέσεις. Ο Douvier προσπαθεί ξανά παρουσιάζοντας τον πληροφοριοδότη για να παρασύρει τον Clouseau σε μια παγίδα, αλλά ο τραβεστί εγκληματίας Claude Russo κλέβει το αυτοκίνητο και τα ρούχα του Clouseau και σκοτώνεται κατά λάθος από τους άνδρες του Douvier.

Ο Κλουζό πιστεύεται ότι είναι νεκρός, με αποτέλεσμα το πρώην αφεντικό του Κλουζό, πρώην επικεφαλής επιθεωρητής Τσαρλς Ντρέιφους, να ανακτήσει τα λογικά του και να απελευθερωθεί από το τρελοκομείο για να διεξαγάγει την έρευνα. Με τα ρούχα του Ρούσο και διαμαρτυρόμενος για την πραγματική του ταυτότητα, ο Κλουζό μεταφέρεται ο ίδιος στο άσυλο αλλά δραπετεύει στο δωμάτιο του Ντρέιφους, ο οποίος λιποθυμά από το σοκ που είδε τον Κλουζό ζωντανό. Ο Κλουζό μεταμφιέζεται σε Ντρέιφους και τον οδηγεί στο σπίτι ο Φρανσουά.

Στο σπίτι, ο Κλουζό βρίσκει τον Κάτο, ο οποίος, παρόλο που έχει μετατρέψει το διαμέρισμα του Κλουζό σε οίκο ανοχής με κινέζικο θέμα, ανακουφίζεται όταν βλέπει ότι επέζησε και οι δυο τους σχεδιάζουν να εκδικηθούν τον χορηγό της δολοφονίας του Κλουζό. Ο Ντρέιφους ανατίθεται να διαβάσει ένα εγκώμιο στην κηδεία του Κλουζό, κατά τη διάρκεια του οποίου οι προσπάθειές του να καταστείλει το υστερικό γέλιο με τα λόγια που επαινούν τη λαμπρότητα του Κλουζό κάνουν τους πάντες να πιστεύουν ότι είναι συντετριμμένος από τον θάνατο του Κλουζό. Ο Κλουζό παρευρίσκεται στην ταφή μεταμφιεσμένος σε ιερέα και αποκαλύπτεται κρυφά στον Ντρέιφους, ο οποίος λιποθυμά και πέφτει στον τάφο.

Η γυναίκα του Douvier τον απειλεί με διαζύγιο για την απιστία του. Χρειαζόμενος τον σεβασμό της, ο Douvier διακόπτει τη σχέση του με τη γραμματέα του Simone. Εκείνη αντιδρά θυμωμένα. Φοβούμενος ότι θα τον εκθέσει, η Douvier διατάζει να τη σκοτώσουν στο νυχτερινό της κέντρο. Ενεργώντας με μια πληροφορία, ο Κλουζό και ο Κάτο τη σώζουν κατά λάθος. Ο Κλουζό αποκαλύπτει την ταυτότητά του στη Σιμόν και εκείνη αποκαλύπτει ότι ο Ντουβιέ ήταν αυτός που διέταξε τη δολοφονία του Κλουζό. Φεύγοντας από τους κολλητούς του Douvier, του λέει το σχέδιο του Douvier να συναντήσει τον νονό της μαφίας της Νέας Υόρκης Julio Scallini στο Χονγκ Κονγκ για τη συναλλαγή Gannet - μια πώληση ηρωίνης 50.000.000 δολαρίων.

    Ο Κλουζό, ο Κάτο και η Σιμόν ταξιδεύουν στο Χονγκ Κονγκ μεταμφιεσμένοι, χωρίς να γνωρίζουν ότι ο Ντρέιφους τους ακολουθεί αφού άκουσε τη συνομιλία τους. Ο Clouseau υποδύεται τον Scallini ενώ ο Simone αποσπά την προσοχή του αληθινού, αλλά ένας από τους άνδρες του Scallini εντοπίζει τον Douvier να φεύγει από το ξενοδοχείο τους με έναν άγνωστο και ο Clouseau εκθέτει τη δική του μεταμφίεση κατά τη διάρκεια της Gannet Transaction. Ο Ντρέιφους, με σκοπό να σκοτώσει τον Κλουζό και ακολουθούμενος από τους γκάνγκστερ, τον Κάτο, τη Σιμόν και την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, κυνηγά τον Κλουζό σε μια αποθήκη και κατά λάθος ανάβει τα πυροτεχνήματα που είναι αποθηκευμένα μέσα, πιάνοντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο χάος που προέκυψε. Ο Douvier και ο Scallini συλλαμβάνονται, ο Clouseau βραβεύεται για τη σύλληψή τους από τον Πρόεδρο της Γαλλίας και αυτός και η Simone περνούν ένα βράδυ μαζί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου