Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Five Dolls for an August Moon 1970

Five Dolls for an August Moon 1970

5 Κούκλες για έναν Δολοφόνο


Σκηνοθεσία: Mario Bava

Σενάριο: Mario di Nardo, Mario Bava, Agatha Christie

Είδος: Horror ΔΕ 70,Mystery, Thriller, Mario Bava

Διάρκεια: 1h 22m

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

William Berger: Professore Fritz Farrell / Professor Gerry Farrell

Ira von Fürstenberg: Trudy Farrell (as Ira Furstenberg)

Edwige Fenech: Marie Chaney

Howard Ross: Jack Davidson

Helena Ronee: Peggy Davidson (as Helena Ronée)

Teodoro Corrà: George Stark (as Teodoro Corrá)

Ely Galleani: Isabel

 

Five Dolls for an August Moon (ιταλικά: 5 bambole per la luna d'agosto) είναι μια ιταλική ταινία giallo του 1970 σε σκηνοθεσία Μάριο Μπάβα. Αφορά μια παρέα που έχει μαζευτεί σε ένα απομακρυσμένο νησί για διασκέδαση και χαλάρωση. Ένας από τους καλεσμένους είναι ένας χημικός που έχει δημιουργήσει μια επαναστατική νέα χημική ουσία και αρκετοί από τους παρευρισκόμενους βιομήχανους είναι πρόθυμοι να την αγοράσουν από αυτόν. Τα επαγγελματικά προβλήματα γίνονται επίκαιρα όταν κάποιος αρχίζει να σκοτώνει τους παρευρισκόμενους έναν προς έναν.

Στο ιδιωτικό νησί καταφύγιο του πλούσιου βιομήχανου Τζορτζ Σταρκ, μια ομάδα ανθρώπων έχει συγκεντρωθεί για μια απόδραση το Σαββατοκύριακο. μεταξύ των καλεσμένων είναι ο επιστήμονας καθηγητής Gerry Farrell. Η πρώτη νύχτα περνάει χωρίς προβλήματα, αλλά ο Φάρελ εξοργίζεται το επόμενο πρωί για να ανακαλύψει ότι ο Σταρκ και οι άλλοι καλεσμένοι σχεδίασαν το Σαββατοκύριακο να τον αναγκάσουν να πουλήσει την τελευταία του εφεύρεση: μια φόρμουλα για μια επαναστατική βιομηχανική ρητίνη, την οποία διστάζει να αποκαλύψει λόγω του θάνατος συναδέλφου κατά την εφεύρεσή του.

Η σύζυγος του Φάρελ, Τρούντι, έχει σχέση με την καλλιτέχνιδα σύζυγο του Σταρκ, Τζιλ. Ο συνέταιρος του Σταρκ, Νικ, βρίζει λεκτικά την κοκέτα σύζυγό του Μαρί, αλλά δεν έχει αντίρρηση να κοιμάται με άλλους άντρες, ένας από τους οποίους είναι ο υπηρέτης των Σταρκ, ο Τσαρλς. Ο Σταρκ είναι λιγότερο σύζυγος για την Τζιλ παρά διευθυντής επιχείρησης. Κανονίζει να εκτίθενται δημόσια οι πίνακές της και τα έργα τέχνης της και είναι πηγή συνεχούς κριτικής. Το μοναδικό ευτυχισμένο ζευγάρι είναι ο συνεργάτης του Νικ, Τζακ και η σύζυγός του Πέγκυ. Επίσης στο νησί βρίσκεται η Isabelle, η έφηβη κόρη του φύλακα των αγώνων του Stark. Οι γονείς της Isabelle λείπουν για ιατρικούς λόγους.

Όταν οι Stark, Nick και Jack badger Farrell ψάχνουν για τη φόρμουλα -τα πρωτότυπα έγγραφα τα οποία έχει καταστρέψει κρυφά- προσφέροντάς του επιταγές 1 εκατομμυρίου δολαρίων ο καθένας από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στην Ελβετία, η Jill ανακαλύπτει το νεκρό πτώμα του Charles στην παραλία. Έχοντας ήδη στείλει την βενζινάκατο μακριά για να αποτρέψει τον Φάρελ να φύγει από το νησί και με το ασύρματο τηλέφωνο εκτός λειτουργίας, ο Σταρκ δεν έχει κανέναν τρόπο να επικοινωνήσει με την ηπειρωτική χώρα. Το πτώμα του Τσαρλς μεταφέρεται σε έναν μεγάλο καταψύκτη. Το επόμενο πρωί, ο Φάρελ περπατά μόνος του στην παραλία.  Η Τρούντι και η Τζιλ, περπατώντας χέρι-χέρι κοντά, ακούνε έναν πυροβολισμό και βρίσκουν το πτώμα του Φάρελ. Τρέχουν να το πουν στους άλλους. Ο ελεύθερος σκοπευτής, η Isabelle, σέρνει το πτώμα του Farrell στη θάλασσα.

Καθώς η ανησυχία φουντώνει για τον προφανή θάνατο και την εξαφάνιση του Φάρελ, οι δολοφονίες κλιμακώνονται. Η Πέγκυ, που στέκεται στο μπαλκόνι του δωματίου της, πυροβολείται από έναν αόρατο δράστη. Ο Τζακ έρχεται πρώτος στη σκηνή και κατηγορεί τον Σταρκ ως υπεύθυνο. Η Μαρί βρέθηκε ότι ήταν δεμένη σε ένα δέντρο και μαχαιρώθηκε στο στήθος. Η Τζιλ εμφανίζεται νεκρή στην μπανιέρα της, με τους καρπούς της χαραγμένους σε μια προφανή αυτοκτονία. Κάθε ένα από τα πτώματα τοποθετείται στην κατάψυξη. Οι τέσσερις εναπομείναντες επιζώντες - ο Σταρκ, ο Τζακ, ο Νικ και η Τρούντι - μένουν στο σαλόνι του Σταρκ για τη νύχτα. Αφού τσακώθηκε με την Τρούντι, ο Νικ φεύγει. Το επόμενο πρωί, βρίσκεται και αυτός νεκρός και το πτώμα του τοποθετείται σε ψυκτικό χώρο.

Ο Σταρκ προσφέρει στην Τρούντι την επιταγή του για τη φόρμουλα του Φάρελ, η οποία αποκαλύπτει ότι εξακολουθεί να υπάρχει σε ένα μικροφίλμ, και ανακαλύπτει μία  κρυμμένη βενζινάκατο που θα τους μεταφέρει στην ηπειρωτική χώρα. Καθώς επιστρέφει στο σπίτι για να πάρει προμήθειες, ο Τζακ τον αντιμετωπίζει και του αποκαλύπτει ότι σκότωσε όλους, εκτός από τον Φάρελ, για να τους κλέψει τις επιταγές, σκότωσε επίσης την Πέγκυ επειδή παραλίγο να ανακαλύψει το σχέδιό του. Ο Τζακ τον πυροβολεί και τον σκοτώνει. Τοποθετήται και αυτός στην κατάψυξη, η Τρούντι προσφέρεται να του δώσει τη φόρμουλα σε αντάλλαγμα για την επιταγή του. Κατά τη διάρκεια της παράδοσης, πυροβολούν ταυτόχρονα ο ένας τον άλλον. Η Τρούντι πεθαίνει πρώτη. Η Isabelle κλέβει την επιταγή και τη φόρμουλα, αλλά ο Jack προτού εκπνεύσει προσπάθησε να την σταματήσει.

Λίγο αργότερα, η πλούσια πλέον Isabelle επισκέπτεται τον Farrell στη φυλακή, όπου περιμένει την εκτέλεσή του για τον φόνο του συναδέλφου του, του νόμιμου εφευρέτη της ρητίνης. Η Isabelle ισχυρίζεται ότι αγαπά τον Farrell και είχε αποφασίσει να τον σώσει αφήνοντάς τον αναίσθητο με ένα βελάκι πενταθόλης νατρίου όπως αυτό που είχε χρησιμοποιήσει ο πατέρας της για να ηρεμεί τα ζώα, αλλά δεν γνώριζε τις ιδιότητες του ως ορού αλήθειας, με αποτέλεσμα να ομολογήσει ότι σκότωσε τον συνάδελφό του. Η Isabelle αναφέρει ότι είναι ταπί, έχοντας εξαργυρώσει και ξοδέψει τις επιταγές των George και Jack αλλά όχι του Nick επειδή δεν γνώριζε τον αριθμό λογαριασμού. Έχοντας επίγνωση της αναπόδραστης μοίρας του και ευγνώμων την ο Φάρελ δίνει στην Ιζαμπέλ τον αριθμό, και εκείνη φεύγει χαρούμενη, δίνοντας εντολή στον σοφέρ του ΤΑΞΙ να την πάει στη Λοζάνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου