Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Mother India 1957

 

Mother India 1957

Γη Ποτισμένη με Ιδρώτα

 


Σκηνοθεσία: Mehboob Khan

Σενάριο: Wajahat Mirza, S. Ali Raza

Είδος: 1957, Drama, Family, Musical

Διάρκεια: 02:52

Γλώσσα: Hindi

Παίζουν:

Nargis: Radha

Sunil Dut: Birju

Rajendra Kumar: Ramu

Raaj Kumar: Shamu (Radha's Husband)

Kanhaiyalal Chaturvedi: Sukhilala

 

Επανέκδοση της ταινίας του Μεχμπούμπ Καν που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1957 προκαλώντας συγκίνηση και ενθουσιασμό στους θεατές και θεωρείται πλέον κλασική. Αντλώντας στοιχεία από την ινδική μυθολογία και συνδυάζοντάς τα με εικόνες από το νεοσύστατο ινδικό κράτος, δείχνει τον τρόπο ζωής των αγροτών και τη κοινωνική διαστρωμάτωση.

H Ράτζα, μια νεαρή χωριατοπούλα, δίνει καθημερινά το δικό της αγώνα επιβίωσης στα χωράφια για να βοηθήσει την οικογένεια του συζύγου της να τα βγάλει πέρα. Η νεαρή αγρότισσα έρχεται αντιμέτωπη με μια σειρά δυσκολιών όταν ο άντρας της μένει ανάπηρος σε ένα εργατικό ατύχημα. Ο τοκογλύφος που τους έχει δανείσει χρήματα αρχίζει να τους πιέζει ενώ κάνει πρόταση στη Ράτζα που την θέλει ερωτικά να μείνει μαζί του και να φροντίζει την ίδια και τα παιδιά της. Οι δυσκολίες όμως συνεχίζονται όταν η θύελλα καταστρέφει τη σοδειά της και το σπίτι της. Με τους δύο γιους της που επέζησαν της καταστροφής δίνει τον αγώνα της κάτω από αντίξοες συνθήκες. Τα παιδιά μεγαλώνοντας εκδηλώνουν διαφορετικές συμπεριφορές. Ο ένας εξελίσσεται σε άνθρωπο πιστό στις παραδόσεις ενώ ο άλλος προσπαθεί να αντισταθεί στην κακοτυχία της οικογένειας και ζητά εκδίκηση από τον τοκογλύφο που τους εκμεταλλεύεται παίρνοντάς τους την περιουσία και το πενιχρό μεροκάματο που βγάζουν. Ο πόνος της μάνας κορυφώνεται όταν πρέπει να αποφασίσει ανάμεσα στην αγάπη για το παιδί της και την αφοσίωσή της στην κοινότητα που σέβεται τη γυναίκα αυτή απεριόριστα.

Την κλασική, τρίωρης διάρκειας, ινδική ταινία «Γη ποτισμένη με ιδρώτα», γύρω από το δράμα μιας θαρραλέας μητέρας, με πρωταγωνίστρια τη θρυλική Ναργκίς, ταινία που είχε συγκινήσει χιλιάδες Ελληνες στη διάρκεια της πρώτης προβολής της στη δεκαετία του '50, προσφέρει η  εφημερίδα στους αναγνώστες της σε καινούρια, αποκαταστημένη και με ωραία χρώματα, κόπια, σε DVD.

Ταινία-σταθμός που εισήγαγε τον κινηματογράφο του «Μπόλιγουντ» στην ινδική παραγωγή των στούντιο της Βομβάης, είδος που συνεχίζεται με την ίδια πάντα επιτυχία εδώ και 50 σχεδόν χρόνια. Πρόκειται για μια ταινία επηρεασμένη τόσο από το μυθιστόρημα της Περλ Μπακ «Υπό το βλέμμα του Βούδα», όσο κι από την ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος», με ηρωίδα μια δυναμική μάνα, είδος μάνας-κουράγιο, που μέσα σε μια περίοδο 40 χρόνων αντιμετωπίζει διάφορες κοινωνικές και άλλες δυσκολίες, προσπαθώντας να μεγαλώσει μόνη τα παιδιά της -ο άντρας της, ανάπηρος ύστερα από εργατικό ατύχημα, την εγκαταλείπει από ντροπή- και ν' αντιμετωπίσει έναν κακό τοκογλύφο που την εκμεταλλεύεται και θέλει να την παντρευτεί, χωρίς ποτέ να συμβιβαστεί ή να χάσει την ελπίδα της για μια καλύτερη ζωή, με αποτέλεσμα να γίνει ένα είδος συμβόλου της ίδιας της Ινδίας και της μόλις αποκτημένης ανεξαρτησίας της -αξίζει ν' αναφέρω ότι η ταινία γυρίστηκε για το γιορτασμό των δέκα χρόνων της ινδικής ανεξαρτησίας.

Ορισμένα στοιχεία της ταινίας μπορεί σήμερα να φαίνονται ξεπερασμένα, η συγκίνηση όμως και γενικά η όλη γοητεία της παραμένουν πάντα ζωντανά, καταφέρνοντας να παρασύρουν το θεατή. Ανάμεσα στις πιο συγκινητικές σκηνές όχι μόνο της ταινίας αλλά και στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου είναι και το θαυμάσιο φινάλε της.

Η ταινία είχε τεράστια επιτυχία στην Ινδία αλλά και σ' ολόκληρο τον κόσμο με αποτέλεσμα η Ιντιρα Γκάντι να χρησιμοποιήσει τον τίτλο της στις προεκλογικές της αφίσες, ενώ οι αριστερές απόψεις της ταινίας οδήγησαν στην απαγόρευσή της στην Τουρκία επειδή θεωρήθηκε κομμουνιστική, ενώ το σήμα με το σφυροδρέπανο που είχε για σύμβολο η παραγωγός εταιρεία αφαιρέθηκε από την κόπια όταν αυτή προτάθηκε για το ξενόγλωσσο Οσκαρ.


2 σχόλια: