Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

MAN OF THE WEST 1958

MAN OF THE WEST 1958

Ο Άνθρωπος της Δύσεως


Σκηνοθεσία: Anthony Mann

Σενάριο: Will C. Brown, Reginald Rose

Είδος: Action, Adventure, Romance, WESTERN

Διάρκεια: 01:40

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Gary Cooper: Link Jones

Julie London: : Billie Ellis

Lee J. Cobb: Dock Tobin

Arthur O'Connel:   Sam Beasley

Jack Lord: Coaley 

Ο Λινκ Τζόουνς είναι ένας αγρότης που ταξιδεύει με τρένο πηγαίνοντας να προσλάβει μια δασκάλα. Μετά, όμως, από ληστεία στο τρένο, βρίσκεται στη μέση του πουθενά μαζί με μια χορεύτρια κι έναν τζογαδόρο. Ως έσχατη λύση, θα ζητήσει καταφύγιο από κάποιους συγγενείς που είναι, όμως, παράνομοι. Ούτε αυτοί τον εμπιστεύονται, αλλά τους υπόσχεται πως θα τους βοηθήσει σε ληστεία τράπεζας.

Ο Ο Άνθρωπος της Δύσεως, ένα western με την χαρακτηριστική υπογραφή του Anthony Mann, το οποίο αποτέλεσε την τελευταία ταινία του είδους για τον σκηνοθέτη, λίγο πριν αναλάβει τα επικά δράματα. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο δεν βρίσκουμε τον Jimmy Stewart αλλά τον Gary Cooper σε έναν ρόλο που κι αυτόν του πηγαίνει γάντι, φυσικά? αυτόν ενός αινιγματικού τύπου που περνάει από μια πόλη για να πάρει το τρένο και συστήνεται με διαφορετικά ονόματα σε αυτούς που τον ρωτάνε. Όταν μια συμμορία επιχειρήσει να ληστέψει το τρένο, θα βρεθεί μπλεγμένος και θα αναγκαστεί να αναλάβει δράση. Θα ξεμείνει όμως στην ερημιά μαζί με δύο άτυχους συνεπιβάτες, μια κοκέτα τραγουδίστρια και έναν ηλικιωμένο πολυλογά τζογαδόρο. Για να επιβιώσουν, οδεύουν προς ένα εγκαταλελειμμένο καταφύγιο, μη γνωρίζοντας ότι εκεί έχει στρατοπεδεύσει η συμμορία των ληστών που έχει για αρχηγό έναν παλιό του γνώριμο.

Ψυχολογικών προεκτάσεων, κυρίως, η ταινία του Mann έτσι όπως μας είχε συνηθίσει. Ο πρωταγωνιστής έχει άσχημο παρελθόν από το οποίο θέλει να ξεφύγει αλλά δεν μπορεί. Παιχνίδια πίσω από την πλάτη, εκβιασμοί και ψυχολογική βία επικεντρώνουν το ενδιαφέρον μας στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, αφήνοντας τις σφαίρες και τα όπλα να μιλήσουν μόνο στο τέλος. Ο Lee J. Cobb σε δεύτερο ρόλο αποδεικνύει γιατί ήταν ένας από τους πιο μεγάλους ηθοποιούς.


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου