Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Dracula 1958

 

Dracula 1958

Δράκουλας, ο βρικόλακας

των Καρπαθίων

Σκηνοθεσία: Terence Fisher

Σενάριο: Jimmy Sangster (screenplay), Bram Stoker

Είδος: Christopher Lee, Thriller, Horror

Διάρκεια: 01:22

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Peter Cushing: Doctor Van Helsing

Christopher Lee: Dracula / Count Dracula

Michael Gough: Arthur Holmwood

Melissa Stribling: ina Holmwood

Carol Marsh            Carol Marsh: Lucy Holmwood

Olga Dickie  Olga Dickie:             Gerda

 

Δράκουλας, ο βρικόλακας των Καρπαθίων είναι ο ελληνικός τίτλος της κλασικής πλέον ταινίας τρόμου Dracula, η οποία σκηνοθετήθηκε από τον γνωστό σκηνοθέτη Τέρενς Φίσερ. Την παραγωγή ανέλαβε η εταιρεία Hammer Studios, ενώ το σενάριο ανέλαβε να μεταφέρει στην κινηματογραφική οθόνη η Τζίμι Σάνγκστερ από το διάσημο μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ, Δράκουλας.

Η σκηνοθεσία άρχισε στα μέσα του Νοεμβρίου το 1957 και τελείωσαν το 1958, όταν η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στους κινηματογράφους. Ο Μπέλα Λουγκόζι, ο προηγούμενος διάσημος «Δράκουλας» (στην επίσης κλασική ταινία Ο Κόμης Δράκουλας στον Κρίστοφερ Λι, ο οποίος θα ερμηνέψει τον ρόλο του Δράκουλα πάνω από 10 φορές στον κινηματογράφο, σε αντίθεση με τον Λουγκόζι ο οποίος έπαιξε τον Δράκουλα μόνο δύο φορές. Ο επίσης διάσημος συμπρωταγωνιστής του Λι, ο Πίτερ Κάσινγκ, θα ερμηνέψει τον ρόλο ενός πιο «δραστήριο» Βαν Χέλσινγκ.

Η ταινία αυτή πιστεύεται πως είναι η πρώτη που παρουσιάζει βρικόλακα με τους διάσημους μυτερούς κυνόδοντες. Αυτή η αντίληψη είναι παντελώς λανθασμένη, λόγω του ότι προηγήθηκαν οι ταινίες El Vampiro (Μεξικάνικη, παραγωγής 1957) και Dracula Istanbula (Τούρκικης παραγωγής), στις οποίες οι βρικόλακες παρουσίαζαν μυτερά δόντια.

Παρόλο που ο Κρίστοφερ Λι έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, έχει μόνο δεκατρείς ατάκες σε ολόκληρη την ταινία. Για να αποφύγουν τη σύγχυση αυτής της ταινίας με την προηγούμενη με τον Λουγκόζι, μετονομάστηκε στην Αμερικάνικη προβολή ως "Horror of Dracula".



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου