Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

In A Lonely Place 1950

In A Lonely Place 1950

Διψασμένος για Ηδονή


Σκηνοθεσία: Nicholas Ray

Σενάριο: Andrew Solt, Edmund H. North,

Dorothy B. Hughes

Είδος: Drama, Film Noir, Mystery

Διάρκεια: 01:34

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Humphrey Bogart: Dixon Steele

Gloria Graham: Laurel Gray

Frank Lovejoy: Brub Nicolai

Carl Benton Reid: Capt. Lochner

Art Smith: Mel Lippman

 Ο σεναριογράφος Ντίξον Στιλ έχει αναλάβει την απεχθή δουλειά να διασκευάσει ένα φτηνό μπεστ-σέλερ κι έχει βάλει την φίλη του να του το εξηγεί με δικά της λόγια. Το ίδιο βράδυ, η κοπέλα θα βρεθεί δολοφονημένη κι ο Στιλ είναι ο βασικός ύποπτος.

Ωραίο το αφιέρωμα της κρατικής τηλεόρασης στον Nicholas Ray. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε κάποιες ταινίες του που σπάνια βλέπουμε στην τηλεόραση πλέον. Το απογευματάκι όμως είδαμε την ταινία In a Lonely Place του 1950, και όχι στην τηλεόραση.

Ο Humphrey Bogart πρωταγωνιστεί στο ρόλο του εκρηκτικά βίαιου, μοναχικού και σχετικά άνεργου σεναριογράφου που βρίσκεται ύποπτος για φόνο. Το άλλοθί του θα είναι μια άγνωστη γειτόνισσά του, την οποία θα ερωτευτεί. Η σχέση που θα αναπτυχθεί μεταξύ τους θα σταθεροποιήσει τις κρίσεις του και θα τον βάλει πάλι στον επαγγελματικό χάρτη. Κάποια βίαια ξεσπάσματα όμως θα τρομάξουν το αμόρε του και θα μεγαλώσουν τις αμφιβολίες της για το πόσο αθώος είναι ο Μπόγκι μας. Αυτές οι υποψίες θα οδηγήσουν τη σχέση τους σε αδιέξοδο...

Εκπληκτική ταινία του Nicholas Ray, ο οποίος για άλλη μια φορά χειρίζεται με μαεστρία θέματα με αντικοινωνικούς χαρακτήρες που βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ο Μπόγκι πάντως σε σημεία μου θύμισε τον James Dean στο Επαναστάτης Χωρίς Αιτία? υπερόπτης, άκεφος, αντιδραστικός με τους πάντες και τα πάντα. Και η σκηνή στο αυτοκίνητο μετά το πάρτι στην παραλία μου θύμισε Χίτσκοκ και Υποψίες, αλλά αυτά είναι μικρολεπτομέρειες που δεν μας επηρέασαν στο να μην απολαύσουμε αυτήν την σκοτεινή ταινία. Άλλη μια ταινία στην οποία ο Ray ανακατεύει διάφορα κινηματογραφικά είδη για να φτιάξει στο τέλος ένα... αριστούργημα.


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου