Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Giant 1956

 

Giant 1956

Ο Γίγας

 


Σκηνοθεσία: George Stevens

Σενάριο: Edna Ferber, Fred Guiol, Ivan Moffat

Είδος: 1956, Drama, Romance, WESTERN

Διάρκεια: 03:21

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Elizabeth Taylor: Leslie Benedict

Rock Hudson: Jordan 'Bick' Benedict Jr.

James Dean: Jett Rink

Carroll Baker: Luz Benedict II

Jane Withers: Vashti Snythe

 

    Ένας Τεξανός μεγαλοκτηματίας ταξιδεύει στο Μέριλαντ, προκειμένου να αγοράσει ένα άλογο. Εκεί γνωρίζεται με την κόρη του εκτροφέα, την οποία και παντρεύεται. Ο ερχομός της στο ράντσο και ο δυναμικός της χαρακτήρας θα ανατρέψουν τις μέχρι τότε ισορροπίες και θα προκαλέσουν έχθρες που θα κρατήσουν δυο ολόκληρες γενιές.

Ένας "γίγας" σε όλα τα επίπεδα: θέμα, ηθοποιοί, πλάνα, σκηνογραφία, διάρκεια, υποψηφιότητες για Όσκαρ. Με αφετηρία το ομότιτλο βιβλίο της Έντνα Φέρμπερ, που έχει ακολουθεί επί δυο γενιές την οικογένεια ενός Τεξανού γαιοκτήμονα, ο σκηνοθέτης του "Shane" και αργότερα του "Ημερολόγιου της Αννας Φρανκ" δημιουργεί μια επικών διαστάσεων ταινία και παράλληλα φέρνει κοντά τρεις μεγάλες προσωπικότητες του σινεμά. Τον 28χρονο τότε Ροκ Χάντσον, την 23χρονη Λιζ Τέιλορ και το συνομήλικό της Τζέιμς Ντιν, που σκοτώθηκε λίγες βδομάδες προτού ολοκληρωθούν τα γυρίσματα.

Εκ πρώτης όψεως ο "Γίγας" είναι η απόλυτη σαπουνόπερα. Τρεις άνθρωποι στροβιλίζονται στα προσωπικά τους πάθη, στις φιλοδοξίες τους, στα "πιστεύω" τους, στις έχθρες που ξεσπούν και στα γυρίσματα της τύχης. Γύρω τους μια πολιτεία αλλάζει. Το Τέξας των γαιοκτημόνων μεταμορφώνεται στο Τέξας των πετρελαίων. Φτωχοί γελαδάρηδες γίνονται μεγιστάνες του μαύρου χρυσού, ενώ σεβαστοί κτηματίες παρακμάζουν. Το ευτύχημα είναι ότι η σκηνοθεσία κυριαρχεί πάνω σε όλο αυτό το υλικό. Τα επιβλητικά τοπία και τα ντεκόρ υπηρετούν την υπόθεση, οι ερμηνείες είναι επιπέδου για τα μέτρα της εποχής, ενώ εξαιρετικοί ηθοποιοί (ανάμεσά τους οι νεότατοι Κάρολ Μπέικερ και Ντένις Χόπερ) κρατούν τους δεύτερους ρόλους, ισορροπώντας τη λάμψη των πρωταγωνιστών.

Σαράντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή η Warner αποκατέστησε την παλιά κόπια. Τα χρώματα απέκτησαν ξανά την αρχική τους λάμψη, πλάνα που είχαν κοπεί για λόγους διάρκειας τοποθετήθηκαν ξανά, ενώ ο ήχος έγινε surround. Αυτή την εκδοχή περιέχει το συλλεκτικό διπλό DVD περιοχής 2. Η ταινία, στον αυθεντικό λόγο πλευρών και με τετρακάναλο ήχο που απλώς προσδίδει μια αίσθηση χώρου στα μουσικά μέρη, μοιράζεται στις δυο όψεις (διπλή στρώση) του ενός δίσκου. Από τα άφθονα έξτρα ξεχωρίζουν τα δυο 50λεπτα ντοκιμαντέρ, καθώς και το φωτογραφικό υλικό από τα γυρίσματα, που συνοδεύεται από σημειώσεις της παραγωγού εταιρείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου