Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Baby Doll 1956

 

Baby Doll 1956

Η Φωνή του Πόθου


Σκηνοθεσία: Elia Kazan

Σενάριο: Tennessee Williams

Είδος: 1956, Comedy, Drama, Elia Kazan

Διάρκεια: 01:54

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Karl Malden: Archie Lee Meighan

Carroll Baker: Baby Doll Meighan

Eli Wallach: Silva Vacarro

Mildred Dunnock: Aunt Rose Comfort

Lonny Chapman: Rock

 

Ο Άρτσι περιμένει με αγωνία τα 20α γενέθλια της συζύγου του, της Μπέιμπι Ντολ, για να μπορέσει να επικυρώσει νόμιμα τον γάμο και να αναπτύξει την ερωτική τους σχέση. Όμως, η μικρή δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζει κι όταν στο παιχνίδι μπαίνει ο Σικελός αντίπαλος τού Άρτσι, τα πράγματα ξεφεύγουν.

Μια 19χρονη δεν αφήνει τον σύζυγο της να την αγγίξει εάν αυτός δεν ανταποκριθεί στις ενίοτε παράλογες απαιτήσεις της. Θα υποκύψει, όμως, στη γοητεία ενός ξένου και η αμερικανική κοινωνία της δεκαετίας του 1950 θα σοκαριστεί και μοιραία θα διχαστεί.

Ανεξάρτητα από το συντηρητισμό της Αμερικής του 1956, η ταινία διαθέτει σαφή καλλιτεχνική αξία. Αποτελεί υπόδειγμα ακροβασίας ανάμεσα στο δράμα, την κωμωδία και τη σάτιρα. Χειρίζεται ένα θέμα «σοβαρό» με την ιδανική παιγνιώδη διάθεση, δίχως όμως να μην παίρνει στα σοβαρά τον ίδιο της τον εαυτό. Επιπλέον, διαθέτει μια μοναδική εσωτερική δύναμη, που προκύπτει από τους σκληρούς και σχεδόν μαγευτικούς διαλόγους, αλλά και τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών. Ιδίως της «λολίτας» Caroll Baker που μοιάζει να μαγνητίζει τον φακό και τα αδηφάγα ανδρικά, αλλά και γυναικεία βλέμματα.

Βέβαια, η ταινία έχει ένα σαφές μειονέκτημα, τη διάρκεια της. Η ιστορία της ταινίας είναι αν μη τι άλλο απλή. Ο σκηνοθέτης θα μπορούσε να έχει προσδώσει το απαιτούμενο βάθος δίχως να κουράσει το κοινό του με ένα σεξουαλικό κυνηγητό-παιχνίδι που κάποιες στιγμές μοιάζει να κρατά για πάντα.

 



 

1 σχόλιο: