Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

The Dark Knight Rises 2012

 

The Dark Knight Rises 2012

Ο σκοτεινός ιππότης:

Η επιστροφή


Σκηνοθεσία: Christopher Nolan

Σενάριο: Christopher Nolan, onathan Nolan, David S. Goyer

Είδος: Batman, Fantasy

Διάρκεια: 2h 44m

Γλώσσα: Αγγλικά:

Παίζουν:

Sean Schemmel: Batman / Bruce Wayne (voice)

Jason Griffith: Jonathan Crane (voice)

Gregory Abbey: Additional Voices (voice)

Sarah Natochenny: Additional Voices (voice)

            Christian Bale: Bruce Wayne / Batman

Anne Hathaway: Selina Kyle / Catwoman

Tom Hardy: Bane

            Gary Oldman: Jim Gordon

Michael Caine: Alfred Pennyworth

     Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η επιστροφή (αγγλικά: The Dark Knight Rises) είναι αμερικανική περιπέτεια, παραγωγής 2012, σε σκηνοθεσία Κρίστοφερ Νόλαν και σε σενάριο του ίδιου σε συνεργασία με τον αδερφό του, Τζόναθαν Νόλαν. Είναι βασισμένη στο χαρακτήρα Μπάτμαν της DC Comics και αποτελεί συνέχεια της ταινίας Ο Σκοτεινός Ιππότης (The Dark Knight, 2008). Είναι η τρίτη και τελευταία ταινία της σειράς σκηνοθετημένη από τον Νόλαν. Οι Κρίστιαν Μπέιλ, Μόργκαν Φρίμαν, Μάικλ Κέιν και Γκάρι Όλντμαν επιστρέφουν στους ρόλους τους ενώ στο καστ προστίθενται οι Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Τομ Χάρντι, Μαριόν Κοτιγιάρ και Αν Χάθαγουεϊ. Η ταινία εισάγει το χαρακτήρα της Σελίνα Κάιλ, μία διαρρήκτης της οποίας η εμφάνιση στην Γκόθαμ Σίτι βάζει μπροστά μια σειρά γεγονότων που θα οδηγήσουν τον Μπάτμαν να επιστρέψει στη δράση και να έρθει αντιμέτωπος με τον Μπέιν, που θέλει να καταστρέψει την Γκόθαμ.

Ο Νόλαν ήταν αρχικά διστακτικός να επιστρέψει στη σκηνοθεσία μιας τρίτης ταινίας, αλλά άλλαξε γνώμη μετά την ανάπτυξη μιας ιστορίας με τον αδερφό του Τζόναθαν και τον Ντέιβιντ Σ. Γκόγιερ, η οποία μπορούσε να ολοκληρώσει την σειρά ταινιών με έναν ικανοποιητικό τρόπο. Η ταινία έχει δανειστεί στοιχεία από τις σειρές βιβλίων κόμικ Knightfall (1993), στο οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά ο κακός Μπέιν, The Dark Knight Returns (1986), στο οποίο ο Μπάτμαν επιστρέφει στη Γκόθαμ Σίτι μετά από δέκα χρόνια απουσίας και No Man's Land (1999), στο οποίο ένας ισχυρός σεισμός χτυπάει τη Γκόθαμ. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 6 Μαΐου 2011 στο Τζοντπούρ της Ινδίας[22][23] και ολοκληρώθηκαν το Νοέμβριο του 2011.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών στις 20 Ιουλίου 2012 ενώ στην Ελλάδα κυκλοφόρησε στις 23 Αυγούστου 2012. Έλαβε κυρίως θετικά σχόλια από τους κριτικούς και έγινε τεράστια εισπρακτική επιτυχία ξεπερνώντας το 1 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Πλοκή

Στη Γκόθαμ, οχτώ χρόνια μετά, οι αστυνομικές αρχές έχουν σχεδόν εξαλείψει το οργανωμένο έγκλημα εξαιτίας του Νόμου Ντεντ, ένα νόμο εμπνευσμένο από τον Χάρβεϊ Ντεντ. Ο Μπάτμαν έχει εξαφανιστεί και ο Μπρους Γουέιν έχει απομονωθεί. Ο Διοικητής της Αστυνομίας Τζέιμς Γκόρντον αισθάνεται ένοχος για τη συγκάλυψη των εγκλημάτων του Ντεντ και γράφει την παραίτησή του στην οποία ομολογεί την αλήθεια, ωστόσο αποφασίζει ότι η πόλη δεν είναι έτοιμη να την ακούσει. Ενώ καταδιώκει εγκληματίες στους υπονόμους, ο Γκόρντον αιχμαλωτίζεται και η γραπτή ομολογία του πέφτει στα χέρια του Μπέιν. Ο Γκόρντον δραπετεύει και εντοπίζεται από τον αστυνομικό Τζον Μπλέικ. Ενώ αναρρώνει από τα τραύματά του, ο Γκόρντον προάγει τον Μπλέικ σε ντετέκτιβ με τον Μπλέικ να δίνει αναφορά άμεσα σε αυτόν.

Η Εταιρία Γουέιν σχεδόν χρεοκοπεί μετά την επένδυση του Μπρους Γουέιν στο σχέδιο καθαρής ενέργειας της Μιράντα Τέιτ, σχεδιασμένο να παρέχει ενέργεια. Το σχέδιο όμως τερματίστηκε όταν ανακάλυψαν ότι ο αντιδραστήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πυρηνικό όπλο. Ο Μπλέικ, ο οποίος έχει ανακαλύψει την ταυτότητα του Μπάτμαν, και ο Γκόρντον ενθαρρύνουν τον Μπάτμαν να επιστρέψει, ο Άλφρεντ όμως δηλώνει την παραίτησή του όταν αποτυγχάνει να μεταπείσει τον Μπρους να αφήσει πίσω του τον Σκοτεινό Ιππότη. Ο Άλφρεντ πληροφορεί τον Μπρους ότι η Ρέιτσελ Ντοζ σκόπευε να παντρευτεί τον Ντεντ πριν πεθάνει. Ο Μπέιν επιτίθεται στο χρηματιστήριο και χρεοκοπεί τον Μπρους, χρησιμοποιώντας δαχτυλικά αποτυπώματα που έκλεψε η Σελίνα Κάιλ. Φοβούμενος ότι ο αντίπαλός του, Τζον Ντόγκετ, ο οποίος προσέλαβε τον Μπέιν να τον βοηθήσει να πάρει την Εταιρία Γουέιν στα χέρια του, θα είχε πρόσβαση στον αντιδραστήρα, ο Μπρους ζητάει από την Τέιτ να διευθύνει αυτή την Εταιρία. Ο Μπέιν σκοτώνει τον Ντάγκετ όταν πια δεν του είναι χρήσιμος.

Ο Μπάτμαν ζητάει από τη Σελίνα να τον οδηγήσει στον Μπέιν με αντάλλαγμα να διαγράψει την ταυτότητά της από κάθε βάση δεδομένων στον κόσμο. Ωστόσο, η Σελίνα τον οδηγεί σε παγίδα. Ο Μπέιν συμφώνησε να την αφήσει να ζήσει αν του έφερνε τον Μπάτμαν. Ο Μπέιν αποκαλύπτει ότι γνωρίζει την ταυτότητα του Μπάτμαν και σκοπεύει να ολοκληρώσει το σχέδιο του Ρα'ς αλ Γκουλ να καταστρέψει τη Γκόθαμ. Ο Μπέιν σχεδόν αφήνει ανάπηρο τον Μπάτμαν και τον στέλνει σε μια φυλακή από την οποία είναι αδύνατο κάποιος να αποδράσει. Οι τρόφιμοι της φυλακής του λένε την ιστορία του παιδιού του Ρα'ς αλ Γκουλ, το οποίο γεννήθηκε στη φυλακή και είναι ο μόνος φυλακισμένος που κατάφερε να αποδράσει. Ο Μπρους πιστεύει ότι το παιδί αυτό είναι ο Μπέιν. Εν τω μεταξύ, χρησιμοποιώντας βόμβες σε ολόκληρη την πόλη, ο Μπέιν παγιδεύει σχεδόν ολόκληρο το αστυνομικό σώμα της Γκόθαμ κάτω από το έδαφος και απομονώνει τη Γκόθαμ από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Μπέιν λέει στους κατοίκους της Γκόθαμ ότι θα ενεργοποιήσει τον αντιδραστήρα σε πυρηνική βόμβα αν κάποιος προσπαθήσει να φύγει από την πόλη. Ο Μπέιν αποκαλύπτει τη συγκάλυψη των εγκλημάτων του Ντεντ και απελευθερώνει τους φυλακισμένους σε μια προσπάθειά του να ξεκινήσει επανάσταση. Ο λόγος του Βane στους κατοίκους και τους φυλακισμένους της Γκόθαμ είναι ο εξής :

Από τα λόγια του διοικητή της Αστυνομίας,

James Gordon ,

Ο Batman δεν σκότωσε τον Harvey Dent,

Έσωσε το δικό μου παιδί,

Έτσι ώστε εγώ,

Προς θλίψην μου,

Να χτίσω ένα ψέμα,

Γύρω από αυτό το Ψεύτικο Είδωλο,

Αλλά έχω πάρει απόφαση να δίνω στους κατοίκους της Γκόθαμ τίποτε άλλο από την Αλήθεια,

Και είναι η ώρα για μένα να παραιτηθώ.

 

Και δέχεστε την παραίτηση αυτού του ανθρώπου;

Και δέχεστε την παραίτηση όλων αυτών των ψευτών,

Όλων αυτών των Διεφθαρμένων;

Παίρνουμε την Γκόθαμ από τους Διεφθαρμένους

Και την δίνουμε πίσω σε εσάς.

Στον Λαό.

Η Γκόθαμ Είναι Δική Σας.

Κανένας δεν θα επέμβει.

Κάντε ότι σας ευχαριστεί.

Η Γκόθαμ Θα Επιβιώσει.

Οι πλούσιοι κάτοικοι περνάνε από δίκη την οποία ηγείται ο Δόκτωρ Τζόναθαν Κρέιν και αυτοί που καταδικάζονται πεθαίνουν άσχετα με την ποινή. Ο Bane έχει γίνει τόσο μεγάλη απειλή για την πόλη που την τρομοκρατεί για 3 ολόκληρους μήνες, με αποκορύφωμα το ότι διεξάγει στημένες δίκες, χωρίς ενόρκους ή μάρτυρες.

Ο Μπρους περνά μήνες αναρρώνοντας. Δραπετεύει από τη φυλακή και στρατολογεί τους Σελίνα, Μιράντα, Γκόρντον και Λούσιους Φοξ να τον βοηθήσουν να απελευθερώσουν τη Γκόθαμ και να σταματήσουν την πυρηνική βόμβα. Το αστυνομικό σώμα ελευθερώνεται και έρχεται αντιμέτωπο με τις δυνάμεις του Μπέιν, ενώ ο Μπάτμαν παλεύει με τον Μπέιν. Η Μιράντα βοηθάει τον Μπέιν, αποκαλύπτοντας ότι αυτή είναι το παιδί του Ρα'ς αλ Γκουλ, η Τάλια. Δραπέτευσε από τη φυλακή όταν ήταν κοριτσάκι και επέστρεψε με τον πατέρα της και τη Λεγεώνα των Σκιών να σώσουν τον Μπέιν, ο οποίος τη βοήθησε να δραπετεύσει από τη φυλακή. Σχεδιάζει να ολοκληρώσει το σχέδιο του πατέρα της πυροδοτώντας τη βόμβα και καταστρέφοντας τη Γκόθαμ. Ο Γκόρντον μπλοκάρει τον πυροκροτητή της Τάλια για τη βόμβα. Η Σελίνα πυροβολεί τον Μπέιν λίγο πριν αυτός σκοτώσει τον Μπάτμαν. Στη συνέχεια ο Μπάτμαν κυνηγάει την Τάλια ώστε να πάρει τη βόμβα και να την επιστρέψει στον αντιδραστήρα για να σταθεροποιηθεί και να μην εκραγεί. Η Τάλια όμως πλημμυρίζει το χώρο που βρίσκεται ο αντιδραστήρας και σκοτώνεται στην προσπάθεια της να ξεφύγει από τον Μπάτμαν. Καθώς ο Μπάτμαν χρησιμοποιεί το αεροσκάφος που κατασκεύασε ο Φοξ για να πάρει τη βόμβα μακριά από την πόλη, ο Γκόρντον συνειδητοποιεί την ταυτότητα του Μπάτμαν. Η βόμβα εκρήγνυται και σκοτώνει τον Μπάτμαν.

Ο Μπάτμαν λαμβάνει τιμές ήρωα, ενώ ο Μπρους θεωρείται ότι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των αναταράξεων. Μετά την κηδεία του Μπρους, ο Μπλέικ θέλει να αποκαλύψει την ταυτότητα του Μπάτμαν στον κόσμο, αλλά ο Γκόρντον διαφωνεί. Η έπαυλη Γουέιν περνάει στην πόλη για να γίνει ορφανοτροφείο και η υπόλοιπη περιουσία του Μπρους κληρονομείται από τον Άλφρεντ. Ο Φοξ ανακαλύπτει ότι ο αυτόματος πιλότος στο αεροσκάφος είχε κατασκευαστεί έξι μήνες νωρίτερα. Ο Γκόρντον βρίσκει το σήμα του Μπάτμαν επισκευασμένο. Ο Άλφρεντ βλέπει τον Μπρους μαζί με τη Σελίνα στη Φλωρεντία και ο Μπλέικ κληρονομεί τη σπηλιά του Μπάτμαν.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου