Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

SUPERMAN 1978

SUPERMAN 1978

Superman: η ταινία


Σκηνοθεσία: Richard Donner

Σενάριο: Jerry Siegel, Jerry Siegel

Είδος: SUPERMAN, Fantasy

Διάρκεια: 2h 23m

Γλώσσα: Αγγλικά:

Παίζουν:

Marlon Brando: Jor-El

Gene Hackman: Lex Luthor

Christopher Reeve: SUPERMAN, Fantasy

Ned Beatty: Otis

Jackie Cooper: Perry White

Glenn Ford: Pa Kent

Trevor Howard: 1st Elder

Margot Kidder: Lois Lane

Το Σούπερμαν, γνωστό και ως Superman: Η Ταινία, (αγγλικά: Superman: The Movie) είναι Αμερικανική κινηματογραφική ταινία περιπέτειας, παραγωγής 1978. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Ρίτσαρντ Ντόνερ, ενώ συγγραφή του σεναρίου οι Λέσλι Νιούμαν, Ντείβιντ Νιούμαν, Ρόμπερτ Μπέντον και Μάριο Πούζο. Πρωταγωνιστούν οι Μάρλον Μπράντο, Τζιν Χάκμαν, Κρίστοφερ Ριβ, Μάργκοτ Κίντερ, Γκλεν Φορντ, Τζάκι Κούπερ, Τρέβορ Χάουαρντ, Τέρενς Σταμπ, και Νεντ Μπίτι. Η ταινία είναι βασισμένη στον υπερήρωα Σούπερμαν της DC Comics και αποτελεί την πρώτη ταινία της κινηματογραφικής αρχικής σειράς ταινιών Superman. Συγκεκριμένα, η ταινία εστιάζει στην προέλευση του υπερανθρώπου, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής ηλικίας του ως Καλ-Ελ από τον πλανήτη Κρύπτον, τα νεανικά του χρόνια στην επαρχιακή πόλη του Σμόλβιλ. Μεταμφιέζεται στον δημοσιογράφο Κλαρκ Κεντ, που υιοθετεί μια ήπια εμφάνιση στην Μητρόπολη και αναπτύσσει ένα ειδύλλιο με τη δημοσιογράφο και συνάδελφό του, Λόις Λέιν, ενώ μάχεται με τον μεγάλο του αντίπαλο, Λεξ Λούθορ.

Η ταινία απέσπασε ένα βραβείο Όσκαρ στην κατηγορία Ειδικό Βραβείο Συνεισφοράς/Επιτεύγματος,[1] ενώ ο Κρίστοφερ Ριβ το βραβείο BAFTA στην κατηγορία Πιο Υποσχόμενος Νεοαφιχθείς σε Α' Ανδρικό Ρόλο.[2]

Το 2017 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου