Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Frau im Mond (1929)

Frau im Mond (1929)
Γυναίκα στη Σελήνη



Σκηνοθέτης: Fritz Lang
Συγγραφέας! Thea von Harbou
Είδος: Drama, Romance, Sci-fi, silent
Διάρκεια: 2h:49m: 55s
Μετέχουν:
Klaus Pohl: Καθηγητής Georg Manfeldt
Willy Fritsch: Wolf Helius
Gerda Maurus: Friede Velten
Gustav von Wangenheim: Μηχανικός Hans Windegger
Gustl Gstettenbaur Ο μικρός Gustav
Fritz Rasp: Walt Turner

Το 1929 ο βωβός κινηματογράφος έπνεε τα λοίσθια. Το κοινό σνομπάριζε τις βωβές ταινίες και έτρεχε να δει ταινίες "ομιλούσες", έστω και αν δεν ήσαν αξιόλογες. Τα στούντιο πίεζαν τους δημιουργούς πρόσφατων ταινιών να προσθέσουν εκ των υστέρων ήχο σε αυτές! Την ίδια πίεση άσκησαν και στον Fritz Lang, αυτός όμως δεν υπέκυψε, χαρίζοντάς σε μας τους μεταγενέστερους ένα από τα τελευταία αριστουργήματα του βωβού κινηματογράφου.
Οι καινοτομίες του στην ταινία ήσαν πολλές και προφητικές. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται η αντίστροφη μέτρηση πριν την εκτόξευση του πυραύλου! Πρωτοποριακή ήταν και η χρήση υγρών καυσίμων, η πυροδότηση του πυραύλου σε διαδοχικά στάδια μέχρι να φθάσει στον προορισμό του, και οι συνθήκες εντός του διαστημοπλοίου κατά την έλλειψη βαρύτητας.
Λίγο μετά την προβολή της ταινίας, είχε αρχίσει στη Γερμανία η ανάπτυξη του διάσημου πυραύλου V-2, που εποπτεύονταν ο μαθητής του Όμπερτ, Βέρνερ φον Μπράουν. Η ταινία απαγορεύτηκε στη Γερμανία από το 1933 έως το 1945, και τα μοντέλα των πυραύλων της ταινίας καταστράφηκαν επειδή η γερμανική κυβέρνηση πίστευε ότι ο πύραυλος της ταινίας έφερε πολλές ομοιότητες με το άκρως απόρρητο πρόγραμμα πυραύλων V-2.
Ως ήταν φυσικό, η ταινία ήταν παταγώδη αποτυχία στην εποχή της, παρά την εκτενή διαφήμιση στα πρωτοποριακά ειδικά εφέ. Ο λόγος ήταν ότι οι θεατές δεν ήθελαν πια να βλέπουν βωβές ταινίες. Άλλος λόγος ήταν ότι πολλοί πίστευαν ότι με το "Μετρόπολις", ο Fritz Lang έδωσε ότι είχε να δώσε. Μεγάλο λάθος! Γενικά θεωρείται πως ήταν η πρώτη "σοβαρή" ταινία επιστημονικής φαντασίας και ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της.
Να σημειωθεί ότι η ταινία αυτή ήταν το απόγειο της συνεργασίας του Fritz Lang με την συγγραφέα σύζυγό του Thea von Harbou. Ωστόσο, παρά το τέλειο ταίριασμά τους ως καλλιτεχνικοί συνεργάτες, η σχέση του ζευγαριού δεν ήταν ειδυλλιακή. Ο Λανγκ ήταν ένας διαβόητος γυναικάς. Μια από τις πιο διάσημες σχέσεις του ήταν η Gerda Maurus, η πρωταγωνίστρια του Γυναίκα στη Σελήνη, ενώ και η Thea von Harbou δεν πήγαινε πίσω. Το ζευγάρι αποξενώθηκε, καθώς την Thea von Harbou την τράβηξε ο γερμανικός εθνικισμός (μετέπειτα θα γινόταν σημαντική προσωπικότητα του ναζιστικού κινηματογράφου) και ο γάμος τους έληξε όταν ο Λανγκ την έπιασε στο κρεβάτι με τον Ayi Tendulkaer, έναν νεαρό Ινδός εθνικιστή και συμπαθή του Ναζισμού.
Παρά τον ταραχώδη γάμο τους, το Γυναίκα στη Σελήνη είναι μια μαρτυρία για την σχεδόν τέλεια ευθυγράμμιση του κινηματογραφικού οράματος των δυο τους. Και οι δύο ενδιαφέρονταν με πάθος για την επιστημονική φαντασία.



Η ταινία στο youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=ADqhLjGTUZ4




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου