Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Destry Rides Again (1939)

Destry Rides Again (1939)
Σαρξ Και Διάβολος



94 λεπτά, Comedy, Western
Σκηνοθεσία: George Marshall
Marlene Dietrich ως Frenchy
James Stewart ως Tom Destry Jr.
Mischa Auer ως Boris
Charles Winninger ως Washington Dimsdale
Μετάφραση υποτίτλων από εμένα

Ενώ θεωρείται ως ένα από τα καλλίτερα προπολεμικά Western, στην Ελλάδα δεν κυκλοφόρησε ποτέ ούτε ως DVD ούτε ως VHS. Ως ταινία κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Σαρξ Και Διάβολος», καμία όμως σχέση δεν έχει με την ταινία του 1926 με την Γκρέτα Γκάρμπο.
Είναι μια δημιουργία του παλαίμαχου, σκηνοθέτη George Marshall που υπογράφει μια από τις καλύτερες ταινίες του. Είναι κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του σπουδαίου συγγραφέα ιστοριών γουέστερν, Max Brand. Γνώρισε τρεις κινηματογραφικές μεταφορές. Το 1932 γίνεται η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά με πρωταγωνιστή τον θρυλικό Tom Mix.  Επτά χρόνια αργότερα (1939), την σκυτάλη παίρνει ο James Stewart και το 1954 ένας μεγάλος πρωταγωνιστής των ταινιών γουέστερν, ο Audie Murphy. Να σημειωθεί ακόμη ότι το 1959, ο Andy Griffith ανέβασε την ομώνυμη παράσταση (πρωταγωνιστώντας κιόλας) στο Μπρόντγουεη, με πολύ μεγάλη επιτυχία! Το 1964, έγινε τηλεοπτική μεταφορά του έργου από το κανάλι του ABC. Το 1966, το φιλμ του 1939 μπήκε  στην ταινιοθήκη του Κογκρέσου, σαν αναγνώριση της συμβολής του στην πολιτιστική κληρονομιά της Αμερικής.
Σε μια πόλη της άγριας δύσης, απατεώνες δολοφόνοι κυριάρχου κερνώντας τους αφελείς κατοίκους ποτά ώστε να κάνουν τα στραβά μάτια. Μεγάλος τέτοιος κακοποιός είναι ο ιδιοκτήτης του σαλούν και χαρτοκλέφτης Κεντ (Brian Donlevy), ο οποίος έχει και την συμπαράσταση του δημάρχου! Σαν δόλωμα χρησιμοποιεί την Φρένση (Marlene Dietrich), μεγάλη ντίβα που τραγουδά, χορεύει και αναστατώνει τον ανδρικό πληθυσμό.

Ο Κεντ την έχει εκπαιδεύσει ώστε με διάφορα τεχνάσματα να αποσπά την προσοχή των συμπαικτών του στο πόκερ, έτσι ώστε να τους εξαπατά και να κερδίζει μέχρι και ακίνητες περιουσίες. Ο σερίφης που κάτι κατάλαβε και θέλησα να διερευνήσει το γεγονός, το πλήρωσε με την ζωή του!

Η συμμορία του Κεντ τον καθάρισε. Στον κόσμο είπαν ότι αναχώρησε εσπευσμένα για κάποια σοβαρή υπόθεση και ο δήμαρχος διόρισε ως νέο σερίφη τον μπεκρή της πόλης, τον Washington Dimsdale (Charles Winninger), θεωρώντας ότι θα τον έχει του χεριού του. Ο Washington όμως, προτού ξεπέσει σε πότη, ήταν βοηθός του Ντέστρι, ενός σερίφη επιτυχημένου κυνηγού παρανόμων τον οποίο αυτοί σκότωσαν μπαμπέσικα πυροβολώντας τον πισώπλατα. Ο Ντέστι όμως είχε έναν γιο που λέγεται πως τον είχε εκπαιδεύσει ο ίδιος και ήταν το ίδιο ικανός με τον πατέρα του. Ο Washington τον κάλεσε να έλθει να γίνει βοηθός του και να μπορέσουν να βάλουν σε τάξη την άναρχη πόλη. Έτσι θα διέσχιζε πάλι την πόλη ιππεύονταν, ένας Ντέστρι!

Ο Ντέστρι ο νεότερος δέχτηκε αλλά όταν όμως έφθασε στην πόλη ο μεν Washington απογοητεύτηκε, οι δε ψευτοπαλληκαράδες της πόλης σκάσανε στα γέλια. Αιτία ο ιδιορρυθμίες του Ντέστρι: Προτιμούσε να πίνει γάλα παρά ουίσκι και δεν οπλοφορούσε διότι ήταν κατά των όπλων! Πίστευε ότι η τάξη και η ηρεμία θα επικρατήσουν μόνο με την εφαρμογή του νόμου και όχι με πιστολίδι. Έκανε την έρευνά του και κατάλαβε πως ο προηγούμενος σερίφης είχε δολοφονηθεί. Για να μπορέσει να τεκμηριώσει όμως κάτι τέτοιο έπρεπε να βρει το πτώμα. Προς τούτο άρχισε να διαδίδει ότι πλησιάζει στην ανακάλυψη του πτώματος δολοφονημένου σερίφη. Ο Κεντ θορυβείται και στέλνει ένα μέλος της συμμορίας να μετακινήσει το πτώμα. Ο Ντέστρι όμως είχε βάλει να παρακολουθούν όλα τα μέλη της συμμορίας και έτσι συνέλαβαν στα πράσα τον παράνομο αυτόν να μεταφέρει το πτώμα. Τον φυλακίσανε και για να ηρεμήσουν οι υπόλοιποι της συμμορίες, ο Ντέστρι ζήτησε και καλά από τον δήμαρχο να αναλάβει τον ρόλο του δικαστή. Στην πραγματικότητα είχε ζητήσει να έλθει ομοσπονδιακός δικαστής. Κάποτε η συμμορία κατάλαβε το τι πρόκειται να γίνει και επιτέθηκε στη φυλακή. Σκότωσαν τον σερίφη τον Washington, απελευθέρωσαν τον κρατούμενο και πήγαν και ταμπουρώθηκαν στο σαλούν. Στο σημείο αυτό μας παρουσιάζουν μια μετάλλαξη της Frenchy. Η κοπέλα αηδιασμένη με τον κακοποιό Κεντ και γοητευμένη με τους ραφινάτους τρόπους του Ντάστρι αλλάζει στρατόπεδο και παρακινεί της γυναίκες να ξεσηκωθούν εναντίων των κακοποιών.

Προσπαθώντας μάλιστα να προστατέψει τον Ντέστρι, έφαγε η ίδια την σφαίρα που προοριζόταν γι αυτόν και με τον θάνατό της του έσωσε την ζωή!
Δεν γνωρίζω ποιο ήταν το αρχικό στόρι, αλλά ήταν συνηθισμένη απαίτηση  από τους Σταρ της εποχής να μη παίζουν τον ρόλο του κακού ή τουλάχιστον όχι μέχρι το τέλος!
Γενικά η ταινία είχε όλα όσα οι θεατές της εποχής εκείνης επιθυμούσαν. Κωμικά στοιχεία, δράσει, δραματικές καταστάσεις και το κυριότερο: Ενώ στην αρχή επικρατεί το κακό και το άδικο, τελικά επέρχεται η κάθαρση και το καλό κατατροπώνει στο τέλος το κακό.





1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετική η μετάφραση και η δουλειά που κάνεις και σε ευχαριστώ.
    Όμως στο συγκεκριμένο έργο το 1/4 των υποτίτλων ήταν σε μικρό χρόνο και δεν προλάβαινες να τους διαβάσεις. Είναι κρίμα τόση δουλειά να χάνετε.
    Ευχαριστώ
    Ζάχος
    zskafidas@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή