Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

The Bishop's Wife (1947)

The Bishop's Wife (1947)

ΕΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΗ ΓΗ



109 λεπτά, Κωμωδία, Δράμα. Φαντασίας


Σκηνοθεσία: Henry Koster
Με τους:
Cary Grant: Άγγελος
Loretta Young: Γυναίκα επισκόπου
David Niven: Επίσκοπος
Υπότιτλοι Ελληνικοί δικής μου μετάφρασης
σε ξεχωριστό αρχείο

Ταινίες με υπόθεση την επίσκεψη ενός αγγέλου στην γη με την μορφή ενός νέου ή μίας νέας με σκοπό να σταθούν αρωγοί σε κάποια δοκιμαζόμενη ψυχή έχουμε δει πολλές. Αυτή του 1947 είναι από τις πρώτες. Η ιστορία εκτυλίσσεται μέρες Χριστουγέννων και ως εκ τούτου προσφέρεται ως ταινία για τις εορταστικές αυτές μέρες.


Ο επίσκοπος Henry Brougham (David Niven) αγωνίζεται να πείσει τα εύπορα μέλη της ενορίας του να συμβάλουν οικονομικά ώστε να πραγματοποιήσει το όνειρό του που είναι η ανέγερση ενός νέου ναού. Το εγχείρημά είναι δύσκολο και ο επίσκοπος παρακαλάει τον Θεό να τον βοηθήσει. Οι προσευχές του εισακούονται κι ο Θεός του στέλνει έναν γοητευτικό άγγελο με το όνομα Ντάντλεϊ (Cary Grant) για να τον βοηθήσει. Ο σκοπός της επίσκεψης του αγγέλου δεν είναι μόνο να βοηθήσει τον επίσκοπο για την ανέγερση ναού, αλλά να τον βοηθήσει κυρίως να βρει τον εαυτό του. Την πραγματική του ταυτότητα ο άγγελος την αποκαλύπτει μόνο στον επίσκοπο. Η παρουσία του Ντάντλεϊ όμως εκνευρίζει τον Χένρι κι εκνευρίζεται ακόμα περισσότερο όταν διαπιστώνει ότι όλα τα πλούσια μέλη της ενορίας του έχουν γοητευτεί από αυτό τον άγγελ, που τους πείθει να προσφέρουν τα χρήματά τους για αγαθοεργίες. Ο εκνευρισμός του φθάνει στα όρια της υστερίας όταν διαπιστώνει ότι η σύζυγός του Julia Brougham, (Loretta Young), που αισθάνεται παραμελημένη από τον σύζυγό της διότι τον ενδιαφέρει μόνο η εκπλήρωση του πόθου του που είναι η ανέγερση νέου ναού, δείχνει να είναι πολύ γοητευμένη με τον άγγελο.



Σχεδόν ερωτευμένη! Και ο άγγελος όμως γοητεύεται με την Julia ενώ οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν!


 Η ταινία είναι κινηματογραφική προσαρμογή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ρόμπερτ Νέιθαν που κυκλοφόρησε το 1928. Η ταινία έλαβε και πέντε υποψηφιότητες για όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας αλλά βραβεύτηκε μόνο με το  Όσκαρ καλλίτερου Ήχου. Το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας κέρδισε ο  Ελία Καζάν για την ταινία του Συμφωνία Κυρίων (Gentleman's Agreement, 1947). ). Ο Henry Koster έχασε επίσης το Όσκαρ Σκηνοθεσίας από τον Ελία Καζάν.
Την ίδια χρονιά η Loretta Young κερδισε όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία The Farmer's Daughter.
Τελικά αν και η ταινία είναι φαντασίας και Χριστουγεννιάτικου περιεχομένου, μπορούμε άνετα να την κατατάξουμε στις ενδιαφέρουσες ταινίες για ενήλικες. Βλέπεται ευχάριστα και σε κερδίζει με το αγνό της πνεύμα και τους ελκυστικούς ηις πρωταγωνιστές. Η παρουσία του Cary Grant με το αφοπλιστικό του χαμόγελο κερδίζει όχι μόνο του ήρωες της ταινίας αλλά και εμάς τους θεατές.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου