Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

ΓΕΛΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑ No 12

ΝΤΟΝΑΝΤ ΝΤΑΚ

Εύθυμες Ιστορίες


Περιέχει μια 10σέλιδη ιστορία με τον Ντόναλντ Ντακ και τα ανιψάκια του, μια οκτασέλιδη με τον Μπάκυ Μπαγκ, ένα δισέλιδο διήγημα με την Μίνι και τον Μίκυ, ένα δισέλιδο εικονογραφημένο παραμύθι, δυο ημισέλιδα και ένα ολοσέλιδο (ασπρόμαυρο) στριπς.

Ο τίτλος της υπό-σειράς «Εύθυμες Ιστορίες» αντιστοιχεί στην αμερικανική ονομασία της σειράς «Comics and Stories» στο τεύχος #127 (Απρίλιος 1951) της οποίας είχε δημοσιευτεί η πρώτη από τις ιστορίες της ελληνικής έκδοσης.

Να σημειωθεί ότι με την ίδια ονομασία υπό-σειράς («Εύθυμες Ιστορίες») ο εκδοτικός οίκος “Πεχλιβανίδη” εξέδιδε στη σειρά «Γέλιο και Χαρά» και κόμικς των «Merry Melodies» και «Looney Tunes» της Warner Bros.

Τα περιεχόμενα του τεύχους στην ελληνική έκδοση δεν ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του αμερικανικού τεύχους με το ίδιο εξώφυλλο. Άλλωστε, η αμερικανική έκδοση είναι 52 σελίδες, ενώ η ελληνική έχει 28 σελίδες.

Η πρώτη ιστορία, η “Πρωταπριλιά” είναι μια 10σέλιδη ιστορία του Carl Barks, η 169η ιστορία -όλων των μεγεθών- που ο “παπιάνθρωπος” δημιούργησε για την “Ντίσνεϋ” και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη σειρά “Four Colors” της “Dell” (wdcs 127). Αρχικά ήταν άτιτλη, αλλά στις επόμενες αμερικανικές εκδόσεις της, πήρε τον τίτλο “The April Foolers”.

Για τον Ντόναλντ η 1η Απριλίου είναι η μέρα, όπου αρχίζει η αλιευτική περίοδος. Για τα σκανταλιάρικα ανίψια του η παραδοσιακή μέρα να σκαρώσουν φάρσα στον θείο τους. Με τη μόνη διαφορά πως κάθε απόπειρα να του τη σκάσουν καταλήγει σε παταγώδη δική τους αποτυχία, ενώ για τον θείο τους είναι ευκαιρία να ωφεληθεί.

Κι όταν το βράδυ γυρίζει ο Ντόναλντ από το ψάρεμα με καλή σοδιά, βρίσκει τα ανίψια του να κοιμούνται αποκαμωμένα και αναρωτιέται, πώς συμβαίνει να μην του κάνανε ούτε μία φάρσα!

Ιστορία-δείγμα γραφής του Μπαρκς ότι με ευκολία μπορούσε να σκαρώσει σενάριο με σασπένς και περιπέτεια, χωρίς η ιστορία να έχει τα χαρακτηριστικά των μεγάλων περιπετειών που τον έχουν αναδείξει στον κλασικό παραμυθά των παπιοπεριπετειών. Βέβαια, δεν ήταν η πρώτη, ούτε η τελευταία, απλώς μια από τις δεκάδες δεκασέλιδες τέτοιου τύπου ιστορίες, που έγραψε ο Μπαρκς. Είχε όμως μια σχεδόν ασήμαντη λεπτομέρεια που την κάνει να ξεχωρίζει για την υψηλή αίσθηση σαρκαστικού χιούμορ που διέθετε. Δυστυχώς, αυτή η λεπτομέρεια υπάρχει μόνο στην πρώτη έκδοση --απαλείφθηκε στις επόμενες-- ενώ στην ελληνική και να υπήρχε έχει σβηστεί. Στον σκουπιδότοπο που τα μικρά ψάχνουν να βρουν κάτι για να κάνουν τη φάρσα τους στον θείο του, στο πρώτο καρέ της δεύτερης σελίδας βρίσκονται μπροστά σε σωρό από πεταμένα βιβλία. Σε ένα από αυτά διακρινόταν καθαρά ο τίτλος του: “Μάιν Καμπφ” (Ο Αγών μου), το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Χίτλερ, στα σκουπίδια έξι χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου!... Καταλυτικό σχόλιο για την κατάληξη της ναζιστικής ιδεολογίας σε ένα παιδικό κόμικ, που περνάει σχεδόν απαρατήρητο.

Η ιστορία δημοσιεύτηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις « Τερζόπουλος» στο Μεγάλο Μίκυ #92 και 260, Κόμιξ #226 με τίτλο στις δυο πρώτες αναδημοσιεύσεις “Πρωταπριλιάτικη Φάρσα”, καθώς και στον 3ο τόμο (1951) της Μεγάλης Βιβλιοθήκης του Καρλ Μπάρκς από τις εκδόσεις “Νέα Ακτίνα” και στον 3ο τόμο στην πανομοιότυπη έκδοση της Μεγάλης Βιβλιοθήκης Ντίσνεϋ της “Καθημερινής” με τίτλο “Μια του ψεύτη, δυο του ψεύτη”.

Γενικά, η ιστορία έχει δημοσιευτεί 104 φορές σε εκδόσεις 28 χωρών του κόσμου.

Στη δεύτερη ιστορία του ελληνικού τεύχους πρωταγωνιστεί ο Μπάκης (Bucky Bug) ένα εξανθρωπισμένο άπτερο έντομο, που πρωτεμφανίστηκε στη σειρά Silly Symphonies (καρτούν και κόμικς) αλλά στις ελληνικές εκδόσεις δεν είχε επιτυχία. Τίτλος της ιστορίας στο «Γέλιο και Χαρά» “Μπάκης ο λεβέντης”, ενώ σε αναδημοσιεύσεις του σε περιοδικά των εκδόσεων «Τερζόπουλος» τιτλοφορούταν “Ανέλπιστη σωτηρία” στο “ Μεγάλο Μίκυ ” #63 και “Σούπερ Μίκυ” #9 και χωρίς τίτλο στο περιοδικό “Χαρούμενες Ιστορίες Ντίσνεϋ” #58.

Με πρωτότυπο τίτλο “Underground Rescue” είχε δημοσιευτεί στο τεύχος 117 περιοδικό Walt Disney Conics & Stories τον Ιούνιο του 1950 με άγνωστο τον σεναριογράφο και σχεδιαστή τον Gil Turner.

Η ιστορία έχει δημοσιευτεί συνολικά σε 13 εκδόσεις πέντε χωρών του κόσμου.

Το δισέλιδο διήγημα που καλύπτει τον τίτλο “Stories” στην υπό-σειρά “Comics & Stories” δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αφηγηματοποίηση ενός σεναρίου με Μίκυ , Μίνι και Πλούτο που δεν έγινε ποτέ κόμικ.

Το δισέλιδο εικονογραφημένο παραμύθι, “Ο Απρόσκλητος Μουσαφίρης” πρέπει να είναι προσθήκη της ελληνικής έκδοσης.

Και το τεύχος ολοκληρώνει την ύλη του με τρεις σύντομες ιστορίες, επίσης γραμμένες, σχεδιασμένες και μελανωμένες από Κάρλ Μπαρκς. Τα δύο είναι άτιτλα μισοσέλιδα στριπ γκανγκ και το τρίτο μονοσέλιδη ιστορία. Όλα με πρωταγωνιστή τον Ντόναλντ.

Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Τρύφωνα Ευαγγελίδη, συνεργάτη και μέλος της Κοινότητας INDUCKS Ελλάδος για τη συμπλήρωση των στοιχείων, ώστε η παρουσίαση να είναι το δυνατόν πληρέστερη.

 ΒλάχοςΓιώργος Βλάχος

Θα το βρείτε στο σεντούκι:

http://sentuki.blogspot.com/2016/03/12.html


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου