Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2016

The Blue Bird (1940)The Blue Bird (1940)
Το Γαλάζιο Πουλί
Σκηνοθεσία: Walter LangΣυγγραφείς:  Ernest Pascal, Walter Bullock
Με τους: Shirley Temple ως Mytyl, Johnny Russell ως Tyltyl
Eddie Collin ως Tylo, Gale Sondergaard ως Tylette
Spring Byington ως μητέρα Tyl, Russell Hicks ως πατέρας Tyl
Cecilia Loftus ως γιαγιά Granny Tyl, Al Shean ως παππούς Tyl
Nigel Bruce ως κος Lux, Laura Hope Crews ως κα Lux
Helen Ericson ως Φως, Sybil Jason ως Angela Berlingot
Jessie Ralph ως νεράιδα Berylune, Leona Roberts ως κα Berlingot
Είδος: Drama, Family, Fantasy – Διάρκεια: 88 λεπτά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί σε ξεχωριστό αρχείο,
μεταφρασμένοι από εμένα.

Όταν στη MGM θέλησαν να γυρίσουν το "The Wizard of Oz ", σκεφτήκαν την Shirley Temple και ζήτησαν από την FOX να τους την δανείσει.  Η FOX όμως αρνήθηκε και έτσι η MGM επέλεξε το ανερχόμενο αστέρι, την Judy Garland. Η επιτυχία αυτού του φιλμ έκανε την FOX να θελήσει να δώσει μια απάντηση γυρίζοντας μια επίσης ταινία με φανταστική υπόθεση, η όποια έχει αντιγράψει αρκετές ιδέες από τον ¨Μάγο του Οζ". Π.χ. το να ξεκινάει η ταινία ασπρόμαυρη και όταν αρχίζει να εισέρχεται στο φανταστικό της μέρος να γίνεται έγχρωμη, ( technicolor), είναι κάτι που συναντάμε και στις δύο ταινίες. Νομίζω όμως πως μια ταινία που γυρίστηκε αρκετά χρόνια αργότερα, (Mary Poppins), έχει εμπνευστεί πολύ από την ταινία  The Blue Bird!


Πάντως εισπράχτηκα η ταινία πάτωσε! Ήταν η πρώτη ταινία με την Shirley Temple ως παιδί, που σημείωσε οικονομική αποτυχία και η εταιρία έχασε χρήματα. Οι λόγοι ήταν πολλοί και διάφοροι. Το αμερικανικό κοινό είχε ξετρελαθεί κάποτε με το κοριτσάκι με τις ξανθιές μπούκλες που από ηλικία τριών ετών τους ξετρέλαινε με τα τραγούδια της, το χορό της και την γεμάτη παιδική αθωότητα παρουσία της. Τώρα που έχουμε να κάνουμε με ένα δωδεκάχρονο κορίτσι στην αρχή της εφηβείας του, δεν συγκινούνται καθόλου. Τελικά υπήρχαν και υπάρχουν αρκετά ταλαντούχα παιδιά αυτής την ηλικίας που θα μπορούσαν το ίδιο αξιόλογα να αποδώσουν αυτό το ρόλο.


Έξαλλου στο κοινό δεν άρεσε η ιδέα, η πάλε ποτέ χαριτωμένη και άμεμπτη μικρούλα τους,  να εμφανίζεται σαν κορίτσι με πολλά ελαττώματα, εγωίστρια, άπονη, αυθάδης με τους γονείς, κ.α.  σε σημείο που έπρεπε έστω και στο χώρο της φαντασίας να περάσει από οδυνηρές περιπέτειες προκειμένου να συνετιστεί.


Η αλήθεια είναι ότι ποτέ η Shirley Temple δεν "καβάλησε το καλάμι". Παρά τις  τόσες επιτυχίες της ποτέ δεν το έπαιξε βεντέτα. Ούτε καν εξέφρασε ποτέ πικρία για το ότι οι γονείς της κατασπατάλησαν τα χρήματα που από μικρή είχε κερδίσει. Μέχρι τα δώδεκά της χρόνια είχε παίξει σε καμιά πενηνταριά ταινίες!
Να σημειώσω πως με την Shirley Temple ασχολήθηκα όταν πριν μερικά χρόνιε έγινε κάποιος θόρυβος λόγο του θανάτου της. Τότε θυμήθηκα τον θαυμασμό που της είχε η μητέρα μου και έψαξα για τις ταινίες τις, και μετέφρασα τους υπότιτλους από πολλές ταινίες της.

Από το EsyBytez μπορείτε να κατεβάσετε είτε σαν free user, (σπαστικό), είτε πληρώνονταν μικρή συνδρομή ως prim user, και πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο. Σκοπεύω για όλες τις ταινίες που παρουσιάζω εδώ, να δώσω link. Επίσης μεγάλη ευκολία για το download είναι το πρόγραμμα JDownloader, το οποίο είναι δωρεάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου