Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

A Chump at Oxford (1940)

A Chump at Oxford (1940)
Τα Κούτσουρα της Οξφόρδης


Εβρισκόμενος το 1975 σε ένα φιλικό μου σπίτι στο Μόναχο, παρακολούθησα από την τηλεόραση μία ταινία «Χοντρός-Λιγνός, την «A Chump at Oxford». Με την ταινία αυτή εντυπωσιάστηκα διότι είχα την εντύπωση ότι ως πιτσιρικάς είχα δει σχεδόν όλες τις αξιόλογες ταινίες των «Χοντρός-Λιγνός». Τούτη όμως πρώτη φορά την έβλεπα και την βρήκα  πολύ διασκεδαστική. Όταν λοιπόν μετά από μερικά χρόνια εντόπισα το εξώφυλλο του DVD της ταινίας σε ιντερνετικό κατάστημα του Βελγίου, την θυμήθηκα αμέσως και την παρήγγειλα. Έκατσα αμέσως και μετέφρασα τους υπότιτλούς της. Ξέρω ότι μετά από μερικά χρόνια κυκλοφόρησαν διάφορες ταινίες «Χοντρός-Λιγνός» στην Ελλάδα, κυρίως μέσω προσφορών εφημερίδων. Δεν ξέρω αν κυκλοφόρησε και η εν λόγο ταινία, σε κάθε περίπτωση όμως μπορείτε να βρείτε από;o εδώ. Προς το σκοπό αυτό μετέφρασα τους υπότιτλους.

Για την ιστορία της ταινίας να πούμε ότι όταν πρωτοκυκλοφόρησε στις ΗΠΑ, ήταν κατά 20 λεπτά συντομότερη. Για να προωθηθεί όμως στην Ευρώπη, οι παραγωγοί τη της πρόσθεσαν 20 επί πλέον λεπτά. Συγκεκριμένα το αρχικό επεισόδιο όπου ο Σταν μεταμφιέζεται σε γυναίκα και μαζί με τον Όλι πιάνουν δουλειά ως καμαριέρα και μπάτλερ σε ένα αριστοκρατικό σπίτι όπου κατά την διάρκεια μιας δεξίωσης συμβαίνουν σπαρταριστά ευτράπελα, είναι ριμέικ μιας παλαιότερης βουβής ταινίας τους και μπήκε σφήνα στην παρούσα ταινία για να επιμηκύνει την διάρκειά της.
Στη συνέχεα βρίσκονται οδοκαθαριστές και κολατσίζοντας στα σκαλιά μιας τράπεζας φιλοσοφούν για τον λόγο που δεν μπορούν να βρουν μια αξιόλογη δουλειά. Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουν μορφωθεί. Ο Σταν Πετάει κάτω τις φλούδες της μπανάνας που έφαγε. Εκείνη την στιγμή ένας ληστής που λήστεψε την τράπεζα, τρέχει να φύγει γρήγορα, πατάει την μπανανόφλουδα και πάρ’ τον κάτω! Οι Χοντρός Λιγνός χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, τρέχουν και ανασηκώνουν  τον λυστή. Η αστυνομία που φθάνει εκείνη την ώρα νομίζει πως αυτοί τον συνέλαβαν και τους δίνει τα εύσημα. Ο διευθυντής της τράπεζας τους ρωτά τι επιθυμούν ως αμοιβή για την... ηρωική τους πράξη και αυτοο απαντούν πως θα ήθελαν να τους δοθεί η ευκαιρία να μορφωθούν, μια και ως νέοι δεν μπόρεσαν να το κάνουν. Ο διευθυντής τότε τους δίνει υποτροφία για την Οξφόρδη!
Εκεί οι παλαιοί φοιτητές το έχουν έθιμο να σκαρώνουν φάρσες στους νεοεισερχόμενους. Πόσο μάλλον τώρα που έχουν να κάνουν με τους αφελείς Σταν και Όλι. Φαντάζεστε το τι επακολουθεί!
Γενικά την ταινία αυτή την θεωρώ ότι είναι από τις τρεις-τέσσερεις καλλίτερες ταινίες των Χοντρός-Λιγνός.

Η ταινία με τους ελληνικούς υπότιτλους δικής μου μετάφρασης:

https://www.youtube.com/watch?v=8lZV9H6Gxe8



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου