Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

Chitty Chitty Bang Bang (1968)

Chitty Chitty Bang Bang (1968)Σκηνοθέτης: Ken Hughes-  Συγγραφείς: Ian Fleming, Roald Dahl
Παίζουν: Dick Van Dyke = Caractacus Potts
Sally Ann Howes = Truly Scrumptious
Lionel Jeffries = Πάππους του Potts
Gert Fröbe = Βαρώνος Bomburst
Anna Quayle = Βαρονέσα Bomburst
Benny Hill = Παιχνιδοποιός
Είδος: Adventure, Family, Fantasy Διάρκεια: 2 ώρες και 24 λεπτά.
Ελληνικοί υπότιτλοι: Α. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥ ΛΟΥ, Α. ΒΕΛΙΩΤΟΥ
τους οποίους συγχρόνισα γραμμή γραμμή και τους πλήρωσα.


Παρουσίαση και κριτική από το Cine.gr:

Η μαγική πένα του IAN FLEMING είναι αυτή που το 1968 δημιουργεί ένα μαγικό παραμύθι για παιδιά, μια διαχρονική ιστορία για εφήβους και μια ταινία με πολλά παιδαγωγικά μηνύματα για τους μεγάλους. Ο δημιουργός του μοναδικού μυστικού πράκτορα της Αγγλίας, του γνωστού James Bond, δημιουργεί αυτή τη φορά έναν άλλου είδους Bond, μόνο που τώρα ο ήρωας του IAN άλλοτε πετάει και άλλοτε κολυμπάει με ένα αμάξι και προσπαθεί να σώσει τα μέλη της οικογένειας του.

Ο Ian Fleming μοναδικός στο είδος του, συνεργάζεται με τον KEN HUGHES – σκηνοθέτης με γνωστές ταινίες στο ενεργητικό του όπως το Casino Royale (1967)και το Cromwell (1970), και τους μουσικούς-στιχουργούς RICHARD M. SHERMAN και ROBERT B. SHERMAN (πρώτη φορά γράφουν τραγούδια για ταινία που δεν είναι Disney) και κερδίζουν τις εντυπώσεις. Τραγούδια όπως το «tooth sweet», το «I have you two», το «chitty chitty bang bang», το «what you will see» και το νανούρισμα, μεταφέρουν το κοινό στον συναισθηματικό κόσμο της ταινίας και αγγίζουν ευαίσθητες χορδές.


Ο Caractacus Potts, εφευρέτης στο επάγγελμα, ζει με τα δυο του παιδιά και τον παππού τoyς (LIONEL JEFFRIES), ακόμα δεν καταλάβαμε πως καταφέρνει να ενσαρκώνει τον παππού αφού είναι ένα χρόνο μικρότερος ηλικιακά από τον Van Dyke, κάπου στην Αγγλία. Δουλεύει στον ανεμόμυλο- εργαστήρι του και κάνει τα πάντα για τα παιδιά του. Αυτή της η λέξη « τα πάντα» έχει διαφορετική έννοια γι αυτόν και διαφορετική για την Truly Scrumptious που τον ενημερώνει για το γεγονός ότι τα παιδιά του δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Η γνωριμία της είναι η αρχή τoyς τρυφερού ειδυλλίου που ξεδιπλώνεται σε μια ακρογιαλιά. Τότε αρχίζει και το παραμύθι. Όλοι μαζί ταξιδεύουν με το νεοαποκτηθέν αυτοκίνητο, τo τσίτι τσίτι μπανγκ μπανγκ στην Βουλχυδαιοχώρα, στο Βασίλειο του βαρόνου BOMBURST για να ελευθερώσουν τον παππού Potts που έχουν απαγάγει κατά λάθος. Ανακαλύπτουν πως στο βασίλειο του BOMBURS, οι γονείς κρύβουν τα παιδιά τους σε σπήλια , μιας και η βαρόνη απεχθάνεται τα παιδιά. Με σύμμαχο λοιπόν τον παιχνιδοποιό ( BENNY HILL) ,σε ρόλο παρμένο από τουςς σταθερούς χαρακτήρες του show του στην τηλεόραση, καταφέρνουν να τα ελευθερώσουν χρησιμοποιώντας τη τεχνική του Δούρειου ίππου.
Ο DICK VAN DYKE στο ρόλο του Caractacus δίνει τον καλύτερό του εαυτό και συνθέτει μια μοναδική προσωπικότητα που συγκεντρώνει τόσο κωμικά στοιχεία (φαίνονται καθαρά επιρροές από τον ST. LAUREL ή κατά κόσμο Λιγνό) όσο και στοιχεία που προσδίδουν έντονο συναισθηματισμό. Του προικισμένου ηθοποιο'υ που χορεύει, τραγούδα και μαγνητίζει με τον τρόπο του μικρούς και μεγάλους. Αρκεί άλλωστε να θυμηθεί κανείς και την μοναδική ερμηνεία του στο ρόλο του BERT, στη MARY POPPINS, και στο BYE BYE BIRDIE –για το οποίο κέρδισε το Tony Award- για να καταλάβει την μοναδικότητά του στον τρόπο παρουσίασης του έργου-μιούζικαλ

Όσον αφορά την Truly Scrumptious (SALLY ANN HOWES) και τα δυο παιδιά (HEATHER RIPLEY και ADRIAN HALL) μπορούμε να σημειώσουμε ότι είναι η καλύτερη επιλογή ρόλων. Η Sally Ann σαν ένα άλλο ‘κορίτσι Bond κερδίζει την συμπάθεια του κοινού, μοιάζοντας με άγγελο και τραγουδώντας με την μελωδική της φωνή, (αξιοσημείωτο είναι ότι αντικαθιστούσε την JULIE ANDREWS στην θεατρική ερμηνεία του my fair lady). Το ίδιο μπορούμε να ισχυριστούμε και για τα δύο ξανθούλια μικρά που κερδίζουν κάθε καρδιά. Αξίζει εξάλλου να αναφερθεί ότι όλα τα ονόματα των βασικών ηρώων στην ταινία έχουν ένα δικό τους νόημα, μια δική τους ταυτότητα. Το Caractacus Potts προέρχεται από το τελευταίο ανεξάρτητο κρατίδιο της Αγγλίας πριν τη ρωμαϊκή κυριαρχία, γι αυτό και ο χαρακτήρας του ήρωά είναι του ανεξάρτητου και μακριά από κάθε στερεότυπο. Το Truly Scrumptious σημαίνει αληθινά εξαίσια, μια και είναι της προαναφέραμε αληθινός άγγελος. Ο βαρόνος ο Bomburst (Gert Frobe) έχει εκρηκτικό χαρακτήρα και το όνομα του –Bomburst = έκρηξη βόμβας- . Το αμάξι παίρνει το όνομα του από τον θόρυβο της μηχανής του, ακόμα και η πινακίδα στο αμάξι της Τρούλη αναφέρεται στο ψευδώνυμο του ALBERT BROCCOLI (παραγωγού),CUBBY.


Το τσίτι τσίτι μπανγκ μπανγκ είναι ένα φιλμ γεμάτο υπαινικτικές διφορούμενες έννοιες, όπως ακριβώς τα κινούμενα σχέδια του 1940 της Warner Bros, και ιδέες που αγγίζουν τους παιδικές ψυχούλες με ευαισθησία, ενώ ταυτόχρονα κάνουν τους ενήλικες να κρυφογελούν. Ζητήματα διαπαιδαγώγησης, ζητήματα ανθρωπιάς και ελευθερίας θίγονται με λεπτότητα. Μπορούμε να εντοπίσουμε στοιχεία που στηρίζουν τους θεσμούς και τα ήθη της εποχής, (δεν είναι σωστό ένας άντρας να μεταφέρει στα χέρια μια δεσποινίδα).Πρόκειται επομένως για μια ταινία για μικρούς και μεγάλους με σκηνές που μένουν ανεξίτηλες στην μνήμη τους. Η συγκίνηση του Van Dyke όταν τραγουδά νανούρισμα στα κρυμμένα παιδιά και τα βουρκωμένα του μάτια, το χορευτικό του μαζί με την Truly (κούκλα σε μουσικό κουτί) και ο ρόλος τους ως μαριονέτες, είναι δυο από τους πιο όμορφες σκηνές για τους οποίες ο Dyke δήλωσε πως μαζί με της υπόλοιπες καθιστούν την ταινία ισάξια με τους παραγωγές της Ντίσνεϊ, λόγος για τον οποίο οι παραγωγοί της Ντίσνεϊ τον κράτησαν μακριά από τα στούντιο τους για αρκετά χρόνια.Στον αντίποδα όλων των παραπάνω θετικών στοιχείων έρχεται να προστεθεί η μακρά διάρκεια της ταινίας, γεγονός που συμβάλλει στον αποπροσανατολισμού του θεατή από την λογική σειρά του σεναρίου. Ευτυχώς οι συντελεστές της γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν μπορεί να υπάρξει ταινία χωρίς κοινό ,κατορθώνουν είτε με το τραγούδι είτε με την άψογη ερμηνεία των ηθοποιών να μειώσουν την αίσθηση του ατελείωτου σε μεγάλο βαθμό. Άλλωστε τίποτα δεν μπορεί να σβήσει την μαγεία ενός παραμυθιού, ακόμη και η διάρκεια.

ΤΣΙΤΙ ΤΣΙΤΙ ΜΠΑΝΓΚ ΜΠΑΝΓΚ λοιπόν και αφήστε τον εαυτό σας να διασκεδάσει τόσο με τα παιδιά σας, ή ακόμα κι όταν είστε μόνοι. Τίποτα καλύτερο από ένα ταξίδι με την μελωδική Τσίτι!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου