Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016

The Pink Panther

The Pink Panther
Ο Ροζ Πάνθηρας

εικ

Η σειρά cartoon "Ο Ροζ Πάνθηρας", (The Pink Panther),  βασίζεται στην κωμωδία του σκηνοθέτη Μπλέικ Έντουαρντς για τον κινηματογράφο, παραγωγής του 1963 με πρωταγωνιστή τον Πήτερ Σέλλερς. Το σενάριο της ταινίας δεν περίεχε κανένα αιλουροειδές, αλλά απλά επρόκειτο για ένα σπάνιο διαμάντι που στο κέντρο του υπήρχε μια κουκίδα ροζ απόχρωσης και το οποίο ο Ντέιβτ Νίβεν, επαγγελματίας κλέφτης,  έβαλε στο μάτι. Ο σκηνοθέτης είχε την έμπνευση να αναθέσει στους Ντέιβιντ ΝτεΠατιέ και Φριτζ Φρέλενγκ να του δημιουργήσουν μια πρωτότυποι εισαγωγή παρουσίασης τίτλων αρχής. Εκείνοι εμπνεύστηκαν το αιλουροειδές "Ροζ Πάνθηρα", που είχε τόση επιτυχία που όχι μόνο καθιερώθηκε σε όλες της ταινίες αυτής της σειράς ως εισαγωγή, αλλά έγιναν και ανεξάρτητα καρτούν.
Η  επιτυχία των καρτούν ήταν τόσο μεγάλη που η εταιρεία του στούντιο υπέγραψε με τον σκηνοθέτη ένα πολύχρονο συμβόλαιο για μια σειρά από κινούμενα σχέδια για τους κινηματογράφους. η πρώτη ταινιούλα της σειράς ήταν το Pink Phink και έγινε το 1964. Εκτός από τον Ροζ Πάνθηρα βλέπουμε επίσης διάφορους χαρακτήρες στα καρτούν όπως τον μικρό άσπρο ανθρωπάκο με το μουστάκι ο οποίος συνήθως έρχεται σε αντιδικία με τον Ροζ Πάνθηρα (μια καρικατούρα του σκηνοθέτη) . Το πρώτο αυτό καρτούν του Ροζ Πάνθηρα, που το ακολούθησαν μία σειρά καρτούν αντιδικίας με τον μικρό άσπρο ανθρωπάκο, ήταν τεράστια επιτυχία και κέρδισε το Οσκαρ κινουμένου σχεδίου μικρού μήκους το 1964. Άλλοι χαρακτήρες επίσης των καρτούν είναι ο επιθεωρητής Κλουζώ και ο βοηθός του Ζούζου από την Ισπανία, ο σκύλος του ανθρωπάκου με το μουστάκι, το μυρμήγκι,  ο μυρμηγκοφάγος και ο επίτροπος.
Συνολικά 124 καρτούν παίχτηκαν στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, αλλά κυκλοφορήσαν και σαν βιβλία κόμικς.
Χαρακτηριστική ήταν και η jazz μουσική στην ταινίας του 1963 "Ροζ Πάνθηρ", με συνθέτη τον Henry Mancini, μουσική η οποία χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις ταινίες της σειράς που ακλούθησε, αλλά και στα καρτούν.
Στα πρώτα χρόνια των καρτούν, ο Ροζ Πάνθηρ ήταν σιωπηλός, ενώ στα τελευταία καρτούν της σειράς είχε προστεθεί και φωνή η οποία μιμούταν αυτήν του David Niven που υποδυόταν τον κλέφτη στην πρώτη ταινία "Ροζ Πάνθηρ".
124 καρτούν παίχτηκαν στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο.
Ο Ροζ Πάνθηρας σταμάτησε να παίζεται από την Αμερικάνικη τηλεόραση το 1979.
Η παρούσα συλλεκτική έκδοση που σας παρουσιάζω περιέχει και τα 124 επεισόδια της σειράς.

Pink_Panther


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου