Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Greed (1924)

Greed (1924)

ΤΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ

Του Erich von Stroheim

Για την ταινία αυτή υπάρχουν αρκετές αξιόλογες παρουσιάσεις και κριτικές στο διαδίκτυο. Έτσι, αντί να προσθέσω κι εγώ μια δικιά μου, αποφάσισα να σας μεταφέρω στο κπλοκ ΠΑΡΑΛΙΛΑ ΒΛΕΜΑΤΑ για να διαβάσετε αυτούσια την παρουσίαση-κριτική που ανέβασε ο Αχιλλέας Παπακωνσταντής:
και  να δείτε το σχόλιο του argiris-cinefil:

Τι να πω κι εγώ μετά από όλα αυτά;
Να σας δώσω μερικές πληροφορίες για τον Erich von Stroheim.
Γεννήθηκε το 1885 στη Βιέννη από γονείς εβραϊκής καταγωγής. Το 1909 μετανάστευσε στην Αμερική όπου κάποια στιγμή εργάστηκε επιτυχημένα ως βοηθός του Γκρίφιθ. Κατόπιν καθιερώθηκε σαν ηθοποιός σε ρόλους σκληρού και κυνικού άνδρα. Κατόπιν ασχολήθηκε και με την σκηνοθεσία με ποιο πετυχημένη του δουλειά το “GREED”. Με την καθιέρωση του ομιλούντος κινηματογράφου ένοιωσε απογοήτευση και ασχολήθηκε μόνο με την ηθοποιία. Κορυφαία του εμφάνιση ήταν στην ταινία του Renoir LA GRANDE ILLUSION το 1937 ‘την οποία σας έχω παρουσιάσει εδώ: http://old-films.blogspot.gr/2011/11/la-grande-illusion-1937.html
Αν και αντικομφορμιστής, δεν απέφυγε τις μικροαστικές φιγούρες, έτσι προσέθεσε στο όνομά του την λέξη «φον»! Στο Παρίσι μέχρι τον θάνατό του το 1957, όλοι πίστευαν πως ήταν «αριστοκρατικής καταγωγής».


Τους μεσότιτλους της ταινίαςτους μετέφρασα εγώ.
Μιλάμε για την αποκατεστημένη κόπια των τεσσάρων περίπου ωρών.


Προσοχή! Ο συγχρονισμός και η προσαρμογή των μεσότιτλων έγινε επάνω σε μία κόπια που προέρχεται από τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού ARTE. Αν έχετε διαφορετική κόπια, θα πρέπει να το παλέψετε το πράμα.



Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

THE FAMILY WAY 1966

THE FAMILY WAY 1966
Η ΠΡΩΤΗ ΝΥΧΤΑ ΓΑΜΟΥ



Σκηνοθεσία: Roy Boulting

Με τους: Hayley Mills, Hywel Bennett, John Mills, κ.α.

Το 1959, η μικρούλα  -τότε- Hayley Mills, κόρη του διάσημου John Mills, μας κατέπληξε με την ερμηνεία της στην ταινία: Tiger Bay. Όλοι καταλάβαμε πως έχουμε να κάνουμε με παιδί θαύμα! Έγκαιρα το κατάλαβαν και οι υπεύθυνοι των στούντιο της Walt Disney και έκλεισαν  πολυετές συμβόλαιο μαζί της. Ερμήνευσε την Pollyanna στην ομώνυμη ταινία και ακολούθησαν κι άλλες, μερικές γλυκανάλατες και μερικές ενδιαφέρουσες, όπως η κωμωδία: That Darn Cat! Και κάποτε η μικρούλα μεγάλωσε και το συμβόλαιό με την Disney έληξε. Η πρώτη μετά Disney ταινία που έκανε ήταν το  THE FAMILY WAY, το 1966 με την εταιρία Jambox.
Το σενάριο της ταινίας που προέρχεται από το θεατρικό έργο του Bill Naughton, είναι σχετικά αφελές για την σημερινή εποχή. Εμένα όμως ως έφηβο τότε με εντυπωσίασε η κοινωνική του διάσταση. Αισθανόμαστε τότε… οι φτωχοί συγγενείς των Ευρωπαίων. Στην παρούσα όμως ταινία που γυρίστηκε στις γειτονιές του Bolton, οι υποβαθμισμένες τότε περιοχές της Αθήνας δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από την περιοχή αυτή! Μπάνιο σε εδική σκάφη, κάτι  σαν μπανιέρα για μωρά,


τουαλέτες εκτός σπιτιού στην αυλή, πρώτη νύχτα για το νεόνυμφο ζευγάρι στο σπίτι των γονιών του γαμπρού όπου δεν υπάρχουν ιδιωτικές στιγμές.


η χαϊδεμένη από τους γονείς της νεαρή, η Τζένη (Hayley Mills), η οποία έχει ασπαστεί της αρχές της μητέρας της, ότι και καλά πρέπει να μείνει παρθένα μέχρι την ημέρα του γάμου της.


Για να επιτευχθεί ο στόχος την πείθει να παντρευτεί πρόωρα τον νεαρό με τον οποίο σχετίζεται εδώ και δύο χρόνια, τον Άρθουρ (Hywel Bennett), ένα νεαρό που δείχνει να διαφέρει τελείως από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του, και ιδίως από τον πατέρα του Έζρα Φύτον (John Mills). Του νέου αυτού του αρέσει το διάβασμα και η κλασική μουσική, πράγμα για το οποίο πολλοί τον κοροϊδεύουν ο δε πατέρας του αισθάνεται απελπισμένος με αυτή την… «ιδιαιτερότητα» του γιου του.


Εντύπωση προκαλεί η αξία που δίδουν στα παρθένα κορίτσια εκείνη την εποχή, ακόμα και στην Αγγλία!
Και ο γάμος γίνεται.


Ακολουθεί το γαμήλιο γλέντι σε παραδοσιακή Αγγλική Pup όπου η μπύρα ρέει άφθονη. Παρατηρούμε τον πατέρα Έζρα να προσπαθεί να αποδείξει ότι αν και μεγάλος στην ηλικία δεν ξόφλησε και μπορεί να αντιπαρατεθεί με τους νέους. Στον αυθορμητισμό του επάνω δεν διστάζει να παραβγεί και με τον γαμπρό γιο του και προσπαθώντας να αποδείξει ότι ακόμα βαστάει να ταπεινώσει τον ευαίσθητο νεαρό. Κάποτε έρχεται η ώρα να κλείσει η Pup και το γλέντι συνεχίζεται στο σπίτι των γονέων του γαμπρού.  Εκεί το κακέντριχο αφεντικό του νεαρού τους κάνει μια άγρια πλάκα. Ανεβαίνει κρυφά στο δωμάτιο των νεόνυμφων και βγάζει τις βίδες του κρεβατιού τους! Όταν το ζευγάρι βρίσκεται επιτέλους μόνο στο δωμάτιό του και πάνε να ξαπλώσουν, η πλάκα πετυχαίνει το σκοπό της. Το κρεβάτι διαλύεται και το ζευγάρι βρίσκεται στο πάτωμα! Η κοπέλα βάζει τα γέλια αλλά ο ευαίσθητος νεαρός σοκάρεται και παρεξηγεί το γέλιο της κοπέλας. Έτσι η πρώτη νύχτα γάμου πάει στράφι! Για την επομένη έχουν προγραμματίσει γαμήλιο ταξίδι στην Μαγιόρκα, όπου και ελπίζουν ότι βρισκόμενοι σε διαφορετικό περιβάλλον, η γκάφα της πρώτης νύχτας θα ξεχαστεί. Πηγαίνοντας όμως στο ταξιδιωτικό γραφείο, βρίσκουν και τους λοιπούς συνταξιδιώτες τους με… τις βαλίτσες στο χέρι. Ο ταξιδιωτικός πράκτορας τελικά ήταν απατεώνας και εξαφανίστηκε με τα λεφτά του κόσμου! Όλα αυτά προκαλούν ανυπέρβλητη νευρικότητα στον ευαίσθητο νεαρό Άρθουρ με αποτέλεσμα το σοκ όλων αυτόν των γεγονότων να μην του επιτρέπει να ολοκληρώσει την συνέρευσή του με την γυναίκα του που τόσο ανυπομονούσε


Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, το πρόβλημα του ζευγαριού διαρρέει και το κουτσομπολιό στην γειτονιά δίνει και παίρνει. Δεν λείπουν και τα άγρια πειράγματα από χαιρέκακους! Εντύπωση προκαλούν οι κουτσομπόληδες της περιοχής που μπροστά τους οι αντίστοιχοι Έλληνες και Νοτιοιταλοί φαντάζουν αξιοπρεπέστατοι!
Ο πατέρας του Άρθουρ συχνά αναφέρει κάποιον πολύ φίλο του, τον Μπιλ –αχώριστοι οι δυο τους ακόμα και στο γαμήλιο ταξίδι του ζευγαριού - που ξαφνικά εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση. Το σενάριο μας αφήνει υποψία ότι ο Άρθουρ πιθανόν να είναι γιος του Μπιλ, και αυτός είναι ο λόγος που ο τελευταίος εξαφανίστηκε μην αντέχοντας το ατόπημα στο οποίο είχε περιπέσει.
Τελικά η σχέσεις του ζευγαριού περνάνε από σαράντα κύματα μέχρι που να κατορθώσουν να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους και μέχρι να φτιάξουν οι σχέσεις του Άρθουρ με τον πατέρα του.

Την ταινία αυτή  την εύρισκα , αλλά χωρίς υπότιτλους για να μπορέσω να τους μεταφράσω. Υπότιτλοι ούτε στα Κινέζικα! Και ξαφνικά πρόσφατα κυκλοφόρησε από το AMAZON ένα DVD της εν λόγο ταινίας με την αυθεντική Αγγλική γλώσσα αφενός και με Ισπανική μεταγλώττιση αφετέρου. αλλά το κυριότερο με Ισπανικούς υπότιτλους! Αμέσως παρήγγειλα το DVD και  έκατσα και μετέφρασα όπως-όπως τους Ισπανικούς υπότιτλους. Μετά ακλούθησε διόρθωση ακούγοντας τα Αγγλικά. Στο θέμα αυτό πολύτιμη ήταν η συμβολή του γιου μου Μανόλη, ο οποίος κατέχει τα Αγγλικά πολύ καλά.